poniedziałek, 18 kwietnia 2016

Focaccia z czosnkiem i ziołami

Włoskiej kuchni w moim domu nigdy dość i nie wiem czemu do tej pory na blogu nie znalazł się ten pyszny włoski chlebek?
Włosi jedzą go ułamując po kawałku i maczając w oliwie extra vergine, tak smakuje najlepiej.
Wy jedzcie jak Wam pasuje, ja zjadłam jeszcze ciepły kawałek sam bez dodatków, wszak już czosnek i zioła były w chlebku.
Polecam gorąco, pachnący włoski chleb.
Focaccia z czosnkiem i ziołami.

     
Składniki:
  • 4 szklanki mąki pszennej T 650
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka soli
  • 2 łyżeczki świeżego posiekanego rozmarynu
  • 1/2 szklanki posiekanej natki pietruszki
  • 20 pokrojonych świeżych liści bazylii
  • 2 łyżki świeżego posiekanego koperku
  • 400 ml wody
  • 80 ml oliwy
  • 2 wyciśnięte ząbki czosnku
  • 2 dodatkowe łyżki oliwy
  • sól morska do posypania chleba
  • pieprz tłuczony
Przygotowanie foacacci:
  • Do miski wsypałam mąkę i wszystkie posiekane zioła oraz sól i wymieszałam.
  • Dodałam pokruszone drożdże i ponownie wymieszałam.
  • W garnuszku wymieszałam wodę, oliwę i przeciśnięty czosnek oraz szczyptę świeżo tłuczonego pieprzu.
  • Wodę z dodatkami wlałam do miski z mąką i wyrobiłam na gładkie i zwarte ciasto.
  • Wyrabiałam aż ciasto stało się gładkie i elastyczne.
  • Umieściłam ciasto w naoliwionej misce,
  • przykryłam i odstawiłam aby podwoiło swoją objętość.
  • Blachę wyłożyłam papierem do pieczenia i jak ciasto wyrosło przeniosłam je na blachę i rozciągnęłam nadając mu owalny kształt.
  • W cieście porobiłam kostkami palców wgłębienia a potem spryskałam ciasto oliwą.
  • Odstawiłam do wyrośnięcia na 30 minut.
  • Piekłam focaccię w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez 30 minut aż stała się złotobrązowa.
  • Zajadamy jeszcze ciepłą, taka jest najlepsza.
Smacznego.
Przepis - książka "Chleby i chlebki"
"Podróże małe i duże"
Alhambra - Hiszpania

12 komentarze

  1. Czy to nie są potocznie zwane pancerwafle ?

    Polska marka.Odzież męska.

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam uwielbiam. A tak dawno jej nie robiłam :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda pysznie, a pachnie i smakuje jeszcze lepiej.

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiamy focaccię. Piekę ją raz na dwa tygodnie.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. zbieram się do zrobienia i zrobić nie mogę, ale twoja wygląda kusząco;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam gorąco, potem będziesz żałowała że tak długo czekałaś, polecam.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger