Włosi jedzą go ułamując po kawałku i maczając w oliwie extra vergine, tak smakuje najlepiej.
Wy jedzcie jak Wam pasuje, ja zjadłam jeszcze ciepły kawałek sam bez dodatków, wszak już czosnek i zioła były w chlebku.
Polecam gorąco, pachnący włoski chleb.
Focaccia z czosnkiem i ziołami.
Składniki:
- 4 szklanki mąki pszennej T 650
- 20 g świeżych drożdży
- 1 łyżka soli
- 2 łyżeczki świeżego posiekanego rozmarynu
- 1/2 szklanki posiekanej natki pietruszki
- 20 pokrojonych świeżych liści bazylii
- 2 łyżki świeżego posiekanego koperku
- 400 ml wody
- 80 ml oliwy
- 2 wyciśnięte ząbki czosnku
- 2 dodatkowe łyżki oliwy
- sól morska do posypania chleba
- pieprz tłuczony
- Do miski wsypałam mąkę i wszystkie posiekane zioła oraz sól i wymieszałam.
- Dodałam pokruszone drożdże i ponownie wymieszałam.
- W garnuszku wymieszałam wodę, oliwę i przeciśnięty czosnek oraz szczyptę świeżo tłuczonego pieprzu.
- Wodę z dodatkami wlałam do miski z mąką i wyrobiłam na gładkie i zwarte ciasto.
- Wyrabiałam aż ciasto stało się gładkie i elastyczne.
- Umieściłam ciasto w naoliwionej misce,
- przykryłam i odstawiłam aby podwoiło swoją objętość.
- Blachę wyłożyłam papierem do pieczenia i jak ciasto wyrosło przeniosłam je na blachę i rozciągnęłam nadając mu owalny kształt.
- W cieście porobiłam kostkami palców wgłębienia a potem spryskałam ciasto oliwą.
- Odstawiłam do wyrośnięcia na 30 minut.
- Piekłam focaccię w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez 30 minut aż stała się złotobrązowa.
- Zajadamy jeszcze ciepłą, taka jest najlepsza.
Przepis - książka "Chleby i chlebki"
"Podróże małe i duże"
Alhambra - Hiszpania |
12 komentarze
Czy to nie są potocznie zwane pancerwafle ?
OdpowiedzUsuńPolska marka.Odzież męska.
Nie rozumiem pytania. Co tutaj ma do rzeczy odzież męska?
UsuńMniam uwielbiam. A tak dawno jej nie robiłam :-)
OdpowiedzUsuńCzas to nadrobić Marzenko.
UsuńWygląda pysznie, a pachnie i smakuje jeszcze lepiej.
OdpowiedzUsuńTo prawda, nie śmiem zaprzeczyć.
UsuńAleż aromatyczna :)
OdpowiedzUsuńPachnie w całym domu, polecam.
UsuńUwielbiamy focaccię. Piekę ją raz na dwa tygodnie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
O super, ja tez tak będę robiła bo jest znakomita.Pozdrawiam.
Usuńzbieram się do zrobienia i zrobić nie mogę, ale twoja wygląda kusząco;-)
OdpowiedzUsuńPolecam gorąco, potem będziesz żałowała że tak długo czekałaś, polecam.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.