Tym razem biorę udział i do tego sama wybrałam temat i jest to :
Wieńce, plecionki, chałki.
Zapraszam do zaglądania i inspiracji u wszystkich którzy brali udział w wydarzeniu - lista na końcu postu.
Moje ciasto to delikatny wieniec drożdżowy z pyszną polewą zapraszam.
Wieniec drożdżowy z nadzieniem jabłkowym z polewą jeżynową.
Składniki: tortownica z kominem śr. 26 cm
- 500 g mąki pszennej
- 40 g świeżych drożdży
- 100 ml mleka
- 4 łyżki cukru
- 2 jajka
- 75 g roztopionego masła
- 50 ml alkoholu - u mnie koniak
- 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią i kardamonem
- 3 duże jabłka
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka mielonego kardamonu
- 1 łyżka masła klarowanego
- 3/4 szklanki jeżyn i malin - miałam leśne
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 100 ml wody
Przygotowanie wieńca:
- Jabłka obrałam, pokroiłam w dużą kostkę i podsmażyłam na maśle.
- Podczas smażenia dodałam cukier i smażyłam aż jabłka prawie się rozpadały.
- Na koniec dodałam kardamon i wymieszałam, pozostawiłam do wystudzenia.
- Jeżyny i maliny włożyłam do garnuszka, wsypałam cukier i rozgotowałam je pod przykryciem.
- Mąkę wymieszałam z wodą i wlałam do jeżyn ciągle mieszając.
- Gotowałam aż całkiem zgęstniała 2 - 3 minuty.
- W ciepłym mleku rozpuściłam łyżkę cukru i drożdże.
- Mąkę wymieszałam z cukrem.
- Do mąki dodałam rozpuszczone masło, zaczyn, jajka i koniak, wymieszałam dokładnie.
- Potem wyrabiałam jakieś 10 minut aż stało się elastyczne i odchodziło od ręki.
- Miskę z ciastem przykryłam ściereczką i pozostawiłam do wyrośnięcia na ok. godzinę.
- Wyrośnięte ciasto wyjęłam na blat, zagniotłam i rozwałkowałam na duży prostokąt grubości 1/2 cm a na wierzchu rozsmarowałam jabłka.
- Zwinęłam ciasto w rulon i umieściłam w formie wysmarowanej wcześniej masłem i wysypanej mąką.
- Piekłam wieniec w temperaturze 180 C z opcją grzania góra/dół przez 35 - 40 minut.
- Po upieczeniu wyjęłam ciasto z formy i pozostawiłam do całkowitego wystudzenia.
- Polałam wierzch wieńca polewą jeżynową.
Smacznego.
Źródło.
Wieńce, plecionki i chałki na blogach":
Asia - Sama słodycz i szczypta chili
Angelika - Życie zaczyna się od kuchni
Bożena - Moje domowe kucharzenie
Joanna - Różowa kuchnia
Dorota - Esmeralda ze smakiem
"Podróże małe i duże"
Gibraltar |
12 komentarze
Wygląda fantastycznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo.
UsuńUm bolo delicioso.
OdpowiedzUsuńUm abraço e bom fim de semana.
http://andarilharar.blogspot.pt/
Dziękuję za zaproszenie.
UsuńMniam.pysznie wygląda.Ja dziś planuje zrobić coś zakręconego..
OdpowiedzUsuńCzekam na Twój wypiek.
UsuńWygląda przepysznie :) dziękuję za wspólne wypiekanie :)pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i dziękuję ale się rozdziękowałam. Fajnie się razem wypieka Asiu.
UsuńPysznie wygląda ...mniam ;-) dziękuje za wspólne wyplatanie.
OdpowiedzUsuńPs. Pierwsze zdjęcie rewelacyjne;-)
Dziękuję pięknie i mnie było miło.
UsuńNa pewno smacznie wyszło. Dziękuje za wspólne wypiekanie .
OdpowiedzUsuńWspaniały kołacz. Dziękuję za wspólne pieczenie. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.