Chleb jest miękki, puszysty i bardzo pyszny a do tego łatwy w wykonaniu, zapraszam do pieczenia.
Chleb z błonnikiem i zielonym jęczmieniem.
Składniki:
- 700 g mąki pszennej T 650
- 100 g otrębów pszennych
- 2 łyżki błonnika witalnego
- 2 łyżki młodego zielonego jęczmienia - proszek
- 1,5 łyżeczki soli
- 780 ml wody
- 20 g świeżych drożdży
Drożdże wymieszałam z wodą i wlałam do mąki, wymieszałam do połączenia składników.
Ciasto jest lejące.
Foremkę wysmarowałam masłem i wysypałam mąką, przelałam do niej ciasto chlebowe.
Przykryłam foremkę i odstawiłam do wyrastania na 45 - 60 minut.
Po wyrośnięciu spryskałam chleb wodą i piekłam w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez 50 - 60 minut lub do suchego patyczka.
Po upieczeniu wyjęłam chleb z foremki i studziłam na kratce.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Meczet - Alhambra - Hiszpania |
6 komentarze
takiego zestawienia jeszcze nie próbowałam, ale naprawdę wygląda smakowicie;-)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo i polecam.
UsuńCiekawie musi smakować taki chleb.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)*
Jest pyszny i zdrowy przede wszystkim.
UsuńKupiłam jęczmień ale zjadałam go opornie,teraz wiem do czego go wykorzystam.Myślę,że pieczenie nie zabije jego właściwości.
OdpowiedzUsuńNie całkiem choć zawsze trochę straci swoich właściwości.
UsuńPróbuje z chlebek, mam nadzieję że będzie Ci smakował.
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.