niedziela, 24 kwietnia 2016

Chleb z błonnikiem i zielonym jęczmieniem

Publikacji na temat błonnika witalnego i młodego zielonego jęczmienia jest w necie mnóstwo więc po raz kolejny nie będę pisać ale dodam tylko że młody zielony jęczmień działa odchudzająco.
Chleb jest miękki, puszysty i bardzo pyszny a do tego łatwy w wykonaniu, zapraszam do pieczenia.
Chleb z błonnikiem i zielonym jęczmieniem.

                   
                 Składniki:
  • 700 g mąki pszennej T 650
  • 100 g otrębów pszennych
  • 2 łyżki błonnika witalnego
  • 2 łyżki młodego zielonego jęczmienia - proszek 
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 780 ml wody
  • 20 g świeżych drożdży
Do miski wsypałam mąkę, otręby oraz sól, błonnik i jęczmień i wymieszałam.
Drożdże wymieszałam z wodą i wlałam do mąki, wymieszałam do połączenia składników.
Ciasto jest lejące.
Foremkę wysmarowałam masłem i wysypałam mąką, przelałam do niej ciasto chlebowe.
Przykryłam foremkę i odstawiłam do wyrastania na 45 - 60 minut.
Po wyrośnięciu spryskałam chleb wodą i piekłam w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez 50 - 60 minut lub do suchego patyczka.
Po upieczeniu wyjęłam chleb z foremki i studziłam na kratce.

Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Meczet - Alhambra - Hiszpania

6 komentarze

  1. takiego zestawienia jeszcze nie próbowałam, ale naprawdę wygląda smakowicie;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawie musi smakować taki chleb.
    Pozdrawiam:)*

    OdpowiedzUsuń
  3. Kupiłam jęczmień ale zjadałam go opornie,teraz wiem do czego go wykorzystam.Myślę,że pieczenie nie zabije jego właściwości.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie całkiem choć zawsze trochę straci swoich właściwości.
      Próbuje z chlebek, mam nadzieję że będzie Ci smakował.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger