Chleb jest prosty w wykonaniu i bardzo smakowity.
Miękki miąższ i chrupiąca skórka, zapraszam do pieczenia.
Chleb pszenno - owsiany.
Składniki: - forma 31 x 14 cm
- 400 g mąki pszennej T 650
- 100 g mąki owsianej
- 50 g mąki orkiszowej T 1050
- 50 g mąki pszennej graham T 1850
- 1/2 szklanki ziaren siemienia lnianego
- 20 g świeżych drożdży
- 150 g kefiru - ja dałam Robico
- 1,5 łyżeczki soli
- 500 ml wody
Do miski wsypałam wszystkie mąki, dodałam sól, siemię lniane, wymieszałam.
Do naczynia wlałam wodę, dodałam do niej drożdże i rozpuściłam a na koniec dolałam kefir, wymieszałam.
Do mieszanki suchych składników dodałam mokre i wymieszałam, ciasto jest rzadkie, lejące.
Formę wysmarowałam masłem, wysypałam mąką i wlałam do niej ciasto.
Odstawiłam ciasto aby urosło do wysokości foremki a trwało to około godziny.
Piekłam chleb w piekarniku nagrzanym do 190 C z opcją grzania góra/dół przez 40 - 45 minut.
Po upieczeniu wyjęłam z formy i studziłam na kratce.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Kwiaty Tunezji |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.