Trzeba go jednak zjadać dość szybko bo brak glutenu powoduje że z czasem zaczyna się kruszyć.
Dodatek gumy guar zapobiega kruszeniu.
Zatem zapraszam na mój chleb, warto go wypróbować.
Chleb bezglutenowy z siemieniem lnianym.
Składniki:
- 300 g mąki owsianej bezglutenowej
- 200 g mąki gryczanej
- 400 g wody
- 70 g oleju rzepakowego
- 1/2 szklanki ziaren siemienia lnianego
- 1,5 łyżeczki soli
- 3 łyżeczki gumy guar
- 28 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka czarnuszki
Do miski wsypałam mąki, wlałam olej, dodałam sól, gumę guar, wsypałam siemię lniane i wymieszałam.
Drożdże wymieszałam z wodą i wlałam do masy.
Dokładnie wymieszałam.
Masę wlałam do keksówki którą wcześniej nasmarowałam olejem i wysypałam mąką owsianą.
Pozostawiłam chleb do wyrośnięcia pod przykryciem na około 45 minut.
Potem spryskałam chleb wodą, posypałam ziarenkami czarnuszki i piekłam w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 30 - 40 minut.
Po upieczeniu wyjęłam chleb z formy i studziłam na kratce.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Kwiat hibiskusa |
2 komentarze
Chlebek wyglada pysznie jak wszystkie Twoje wypieki:)))stęskniłam się za Twoimi pysznościami:)))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńDziękuję i pozdrawiam Reniu.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.