Na śniadanie z wędliną ale i z dżemem smakują wybornie.
Warto piec bułki bo i fajnie i szybko a potem pożywnie, pieczecie?
Ja i tak zbyt mało ale piekę i delektujemy się pysznym pieczywem.
Te polecam bo szybko i smacznie.
Przepis z książki Małgorzaty Puzio "Domowy wypiek chleba "
Bułeczki z ziołami.
Składniki:
- 340 g mąki pszennej T 650
- 1 małe jajo
- 200 ml zimnego mleka
- 8 g świeżych drożdży
- 2 łyżeczki cukru
- 50 g zimnego, pokrojonego w kostkę masła
- 7 g soli morskiej
- mieszanka włoska ziołowo - warzywna liofilizowana do posypania
- mleko do smarowania
Mąkę, sól i masło wyrobiłam ręką, powstała kruszonka.
Drożdże rozkruszyłam do miseczki, dodałam do nich cukier i 4 łyżki zimnego! mleka i dokładnie wymieszałam.
Wlałam drożdże do mąki, przemieszałam i wlewałam powoli resztę mleka a na końcu dodałam jajo.
Wyrobiłam szybko elastyczne ciasto.
Jeśli zdarzy się że jest za rzadkie wystarczy podsypać mąką.
Ciasto umieściłam w misce posypanej mąką, przykrytej ściereczką i odstawiłam do wyrośnięcia na 2 godziny lub do momentu aż ciasto podwoi swoją objętość.
Potem ciasto wyjęłam na blat, podzieliłam na równe części w zależności jakie bułeczki chcecie mieć, większe lub mniejsze i z każdej części zrobiłam bułeczkę.
Bułeczki ułożyłam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach bo jeszcze urosną i każdą nacięłam ostrym nożem w kształcie słoneczka, posmarowałam mlekiem i posypałam mieszanką warzywno - ziołową.
Piekarnik nagrzałam do 230 C z opcją grzania góra/dół i wstawiłam bułeczki na 5 minut po czym zmniejszyłam temperaturę do 200 C i piekłam je dalej przez kolejne 5 - 10 minut.
Studziłam bułeczki na kratce.
Smacznego.
Przepis z książki M. Puzio
"Podróże małe i duże"
Morze Śródziemne |
10 komentarze
oczywiście, że piekę różnego rodzaju bułeczki :) domowe są najlepsze-ten zapach i smak.. :) takie z ziołami muszą być przepyszne :)
OdpowiedzUsuńSą mega, polecam wypróbować przepis.
UsuńDorotko ale pyszne bułeczki. Porywam na śniadanko :-)
OdpowiedzUsuńSmacznego Ci życzę.
UsuńŁadnie wyglądają. Na pewno wypróbuję przepis. Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńPolecam serdecznie, nie mogą się nie udać. Smacznego.
UsuńWyglądają obłędnie! Będę próbować.:)
OdpowiedzUsuńProszę bardzo, są pycha.
UsuńPatrzę na te piękne bułeczki i aż zgłodniałam:)))ja to prawie wcale nie piekę:))))Pozdrawiam serdecznie:)))
OdpowiedzUsuńReniu to takie proste a potem takie pyszne, pokuś się kiedyś.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.