Znana jest już od średniowiecza.
Nać używana jest jako przyprawa i ma delikatny lekko orzechowy smak, zachęcam do próbowania.
Dziś podam przepis na pyszną zupę z dodatkiem trybuli.
Zupa z trybuli.
- 50 g pora - biała część
- 1 łyżka masła klarowanego
- 225 g bulionu warzywnego
- 2 duże garście trybuli - ja wzięłam 1 cała doniczkę
- 2 łyżki śmietanki 30 %
- sól morska
- pieprz
Przygotowanie zupy:
- Pora drobno posiekałam i usmażyłam go na maśle klarowanym po czym zalałam wszystko bulionem i gotowałam 10 minut.
- Trybulę posiekałam wraz z ogonkami i dodałam do zupy, dodałam śmietankę, ponownie zagotowałam i zmiksowałam ale nie do końca aby kawałeczki 'pod zębem' były.
- Doprawiłam zupę do smaku solą i pieprzem.
- Podałam z fuczkami czyli placuszkami z kapusty kiszonej.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Kazimierz Dolny - Wisła |
4 komentarze
Takiej zupki jeszcze nie jadłam, chętnie bym skosztowała :-)
OdpowiedzUsuńSuper smakuje, polecam a nietrudna w wykonaniu.
Usuńa jak się robi te łuczki ??
OdpowiedzUsuńPlacuszki z kapusty kiszonej http://doowa.blogspot.com/search?q=placuszki+z+kapusty+kiszonej
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.