Bez cotygodniowego wypiekania to tak jakoś nie tak.
I tak w tym tygodniu to ja wyszperałam przepis z bloga Najedzeni i są to zawijaski czosnkowe z bazylią.
Można tutaj użyć innych ziół czy karmelizowanej cebulki.
Bułki nadają się do czystych zup znakomicie ale także na śniadanie do jajecznicy, czy z serem kremowym, twarożkiem.
Ja zajadam same bo czosnek uwielbiam, dokładam go prawie do wszystkiego.
Polecam gorąco nawet tym co myślą że za dużo czosnku, zapach czosnku nie jest wyczuwalny po zjedzeniu.
Zawijaski czosnkowe.
Składniki:
- 500 g mąki orkiszowej razowej
- 7 g drożdży suszonych
- 1 łyżeczka cukru
- 1,5 łyżeczki soli
- 3 łyżki oliwy
- 200 - 250 ml letniej wody
- 100 g masła
- 5 ząbków czosnku
- suszona bazylia
- sól morska
Do misy robota wsypałam mąkę, dodałam drożdże suszone, oliwę, sól oraz cukier, wymieszałam i powoli zaczęłam wlewać wodę dopóki z ciasta nie zrobiła się zwarta kula.
Ja wlałam 250 ml wody bo mąka razowa więcej chłonie, przy mąkach jasnych będzie to około 200 ml.
Wyrabiałam ciasto 8 - 10 minut.
Potem włożyłam kulę ciasta do miski, przykryłam ściereczką i pozostawiałam do wyrośnięcia na około 1 - 1,5 godziny.
W czasie jak ciasto rosło przygotowałam nadzienie.
Masło rozpuściłam w rondelku, wsypałam sól, tak do smaku i wcisnęłam 5 ząbków czosnku, zagotowałam i odstawiłam do wystygnięcia.
Jak ciasto wyrosło wyjęłam je na blat, podzieliłam na trzy części i z każdej rozwałkowałam placek 2 - 3 mm grubości.
Na placku rozsmarowałam masło z czosnkiem i złożyłam go na połowę.
Potem pokroiłam na paski szerokości około 2,5 - 3 cm i każdy zwinęłam dwukrotnie wokół własnej osi.
Ułożyłam zawijaski na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarowałam resztą masła z czosnkiem i posypałam suszoną bazylią.
Piekłam zawijaski w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez 15 minut do zrumienienia.
Studziłam bułki na kratce.
Smacznego.
Przepis Iwona.
Zawijaski czosnkowe na blogach:
Joanna - Sama słodycz i szczypta chili...
Bożena - Moje domowe kucharzenie
Iwona - Izioni pyszne smaki
Nina - Gotuj - Sam!
Aneta - Piekielna kuchnia Anety
Ewa - Ewa w kuchni
Jagoda - Magia w kuchni
Bernadetta - Prawo do gotowania z pasją
Asa - Szóste niebo
Magdalena - Apetyt na Smaka
Joanna - Grunt to przepis!
Kamila - Życie ze smakiem
"Podróże małe i duże"
Tunezja |
19 komentarze
Dziękuję za to wypiekanie :) było przepysznie :)
OdpowiedzUsuńByło pysznie to prawda, dzięki Iwonko.
UsuńDziękuję za wspólne wypiekanie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Ewo.
UsuńDziękuję za wspólne wypiekanie , cudne i pyszne ;-) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDziękuję i ja.
UsuńBardzo pięknie wygląda twój wypiek!
OdpowiedzUsuńDzięki za wspólne pieczenie :)
Miło mi było.
UsuńDorotko, fajnie znowu się wirtualnie spotkać w kuchni :D Do następnego razu :)
OdpowiedzUsuńDo następnego.
UsuńDzięki za wspólne pieczenie..warto było zepsuć zapach w domu [ czosnkiem] haha,,
OdpowiedzUsuńDla mnie czosnek pachnie jak najlepsza perfuma więc nie podzielam Twojego "psucia" zapachu.
Usuńpiękne, pachnące i pyszne! dziękuję za wspólną zabawę!
OdpowiedzUsuńFajnie że smakowały, dzięki.
UsuńByło pysznie, do następnego razu :)
OdpowiedzUsuńZawijaski były pyszne :) dziękuję za wspólne wypiekanie Dorotko :)
OdpowiedzUsuńCieszę się że smakowały, do następnego.
UsuńDorotko, przepis wyszperałaś bezbłędny! Wejdzie na stałe do mojego kuchennego repertuaru. Dzięki za wspólne wypiekanie i do następnego wkrótce :)
OdpowiedzUsuńDo następnego Asia.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.