sobota, 19 marca 2016

Śledzie marynowane z koperkiem i jałowcem po skandynawsku

Ponieważ fanką śledzi jestem, wciąż poszukuję nowych smaków które w połączeniu ze śledziami utworzą zgrany duet, tercet czy sekstet.
Tutaj połączenie jest znakomite, koper, ziarna i ocet winny, delikatniejszy od zwykłego i dużo zdrowszy.
Polecam gorąco na świąteczny stół ale i na co dzień.
Dodam tylko że te oryginalne śledzie skandynawskie są bardzo słodkie bo użyto do tej porcji aż 250 g cukru, ja zmniejszyłam tą ilość maksymalnie bo śledzi na tak słodko nie lubię.
Śledzie marynowane z koperkiem i jałowcem po skandynawsku.

                 
                   Składniki:
  • 12 płatów solonych śledzi
  • 1 marchewka pokrojona w cienkie plastry
  • mały pęczek kopru
  • 1 cebula pokrojona w cienkie plastry
                  Marynata:
  • 200 ml jasnego octu winnego
  • 200 ml wody
  • 250 g cukru - ja dałam 2 łyżki
  • 3 liście laurowe
  • 10 ziaren czarnego pieprzu
  • 3/4 łyżeczki owoców jałowca - lekko zmiażdżonych
  • 1 - 2 łyżeczki ziaren kminku - lekko zmiażdżonych
Śledzie moczyłam w zimnej wodzie 2 godziny, potem osuszyłam i pokroiłam je na kawałki.
Wszystkie składniki marynaty umieściłam w garnku i zagotowałam a potem gotowałam 15 minut aby smaki dobrze się połączyły. 
Potem pozostawiłam marynatę do całkowitego wystudzenia.
Cebulę pokroiłam w plasterki, marchew w plasterki a koper pozostawiłam w gałązkach.
W słoju układałam na zmianę, warstwę marchewki, cebuli, gałązek kopru, potem kawałki śledzi i tak do wypełnienia słoja.
Zalałam wszystko zimną marynatą, potrząsając słojem aby płyn dotarł na samo dno.
Wstawiłam słój do lodówki na 4 dni aby smaki się przegryzły.
Można je przechowywać w lodówce do miesiąca, całkowicie zalane marynatą.
Smacznego.
Źródło.
"Podróże małe i duże"
Granada - Hiszpania

6 komentarze

  1. Skandynawskie śledzie są przepyszne. Mam w lodówce śledzie. Jutro je zrobię.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super ;) Muszę przetestować ;)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie https://www.facebook.com/ciastovelove/

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzięki za ten przepis... Pozdrawiam;)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger