Tutaj połączenie jest znakomite, koper, ziarna i ocet winny, delikatniejszy od zwykłego i dużo zdrowszy.
Polecam gorąco na świąteczny stół ale i na co dzień.
Dodam tylko że te oryginalne śledzie skandynawskie są bardzo słodkie bo użyto do tej porcji aż 250 g cukru, ja zmniejszyłam tą ilość maksymalnie bo śledzi na tak słodko nie lubię.
Śledzie marynowane z koperkiem i jałowcem po skandynawsku.
Składniki:
- 12 płatów solonych śledzi
- 1 marchewka pokrojona w cienkie plastry
- mały pęczek kopru
- 1 cebula pokrojona w cienkie plastry
Marynata:
- 200 ml jasnego octu winnego
- 200 ml wody
- 250 g cukru - ja dałam 2 łyżki
- 3 liście laurowe
- 10 ziaren czarnego pieprzu
- 3/4 łyżeczki owoców jałowca - lekko zmiażdżonych
- 1 - 2 łyżeczki ziaren kminku - lekko zmiażdżonych
Śledzie moczyłam w zimnej wodzie 2 godziny, potem osuszyłam i pokroiłam je na kawałki.
Wszystkie składniki marynaty umieściłam w garnku i zagotowałam a potem gotowałam 15 minut aby smaki dobrze się połączyły.
Potem pozostawiłam marynatę do całkowitego wystudzenia.
Cebulę pokroiłam w plasterki, marchew w plasterki a koper pozostawiłam w gałązkach.
W słoju układałam na zmianę, warstwę marchewki, cebuli, gałązek kopru, potem kawałki śledzi i tak do wypełnienia słoja.
Zalałam wszystko zimną marynatą, potrząsając słojem aby płyn dotarł na samo dno.
Wstawiłam słój do lodówki na 4 dni aby smaki się przegryzły.
Można je przechowywać w lodówce do miesiąca, całkowicie zalane marynatą.
Smacznego.
Źródło.
"Podróże małe i duże"
Granada - Hiszpania |
6 komentarze
Skandynawskie śledzie są przepyszne. Mam w lodówce śledzie. Jutro je zrobię.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Polecam gorąco Lusiu.
UsuńSuper ;) Muszę przetestować ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie https://www.facebook.com/ciastovelove/
Zachęcam do spróbowania, pozdrawiam.
UsuńDzięki za ten przepis... Pozdrawiam;)
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo że zasmakowały, pozdrawiam Tereso.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.