W składzie czekolada a tam gdzie ona jest to ja chętnie.
Sernik wyglądał bardzo smakowicie, robi się go błyskawicznie i szybko potem znika.
Konsystencję ma bardziej sufletu niż sernika ale mimo tego że po wyjęciu z piekarnika opada to i tak jest znakomitym kawałkiem sernika do kawy albo herbaty.
Zrobiłam z podwójnej porcji.
Polecam gorąco.
Sernik lekki jak pianka.
- 8 jaj
- 320 g białej czekolady
- 320 g mielonego sera do serników - może być z wiaderka
- cukier puder do posypania
- Wyłożyłam dno i boki formy papierem do pieczenia.
- Czekoladę połamałam na kawałki i rozpuściłam w kąpieli wodnej.
- Żółtka oddzieliłam do białek.
- Białka ubiłam na sztywną pianę.
- Przestudzoną czekoladę wymieszałam z serem, delikatnie i dokładnie.
- Teraz dodałam żółtka i ponownie delikatnie ale dokładnie wymieszałam.
- Na koniec dodałam 1/3 piany z białek i delikatnie wmieszałam ją w masę serową.
- Potem dodałam następne 1/3 piany, wymieszałam i ostatnią porcję piany i ostatni raz mieszałam, wlałam ją do formy.
- Masa jest bardzo puszysta i będzie jej 3/4 formy.
- Formę z masą uderzyłam trzykrotnie o blat aby pęcherzyki z ciasta ulotniły się.
- Piekarnik nagrzałam do 170 C z opcją grzania góra/dół.
- Formę z ciastem ustawiłam na blaszce z wyposażenia piekarnika i na dno tej blaszki wlałam wrzącą wodę tak aby dno blachy było zakryte.
- Blachę z ciastem wstawiłam do nagrzanego piekarnika i piekłam 15 minut w 170 C a potem zmniejszyłam temperaturę do 160 C i piekłam kolejne 15 minut po czym wyłączyłam gaz i pozostawiłam sernik w piekarniku na kolejne 15 minut.
- Ciasto w piekarniku rośnie jak szalone i bałam się żeby mi nie uciekło ale dało radę, potem opada ale to normalne.
- Potem wyjęłam ciasto z piekarnika i wystudziłam.
- Przed podaniem posypałam cukrem pudrem.
Przepis z netu.
"Podróże małe i duże"
Manufaktura czekolady - Kazimierz Dolny |
12 komentarze
Lubię takie serniki z konsystencją jak ptasie mleczko! Taka puszysta chmurka na talerzu :)
OdpowiedzUsuńDokładnie tak jak piszesz, chmurka na talerzu.
UsuńChociaż opadł to i tak bym zjadła bo wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńJest przepyszny.
Usuńz podwójnej porcji czyli na forma 30 x 24
OdpowiedzUsuń8 jaj
320 g białej czekolady
320 g mielonego sera do serników czy 16 jaj itd.?"
Nie za bardzo rozumiem, moja podwójna porcja jest taka jak wyżej, natomiast w pojedynczej porcji były 4 jaj, 160 g czekolady i 160 g sera więc nie wiem skąd te 16 jaj?
Usuńdo kawy by mi się przydał taki kawałek ciasta ;-)
OdpowiedzUsuń-------------------------------------------------------
http://bit.ly/2fd7KzE
Do kawy tak ale te linki mi się nie podobają, prosze nie wklejać Anonimowy.
UsuńWyglada smakowicie.a jak ze slodkoscia?bo ja np wole mniej slodkie.pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJest słodki na tyle ile słodka jest czekolada biała, inaczej się nie da. Jeśli nie lubisz smaku białej czekolady i jest ona dla Ciebie za słodka to przykro mi.
UsuńHmmm...tak się zastanawiam, czy wyszedłby w wersji z ciemną czekoladą. Białej nie mogę jeść, za to gorzką owszem np z dodatkiem cukru...
OdpowiedzUsuńNie mam pojęcia bo nie próbowałam, gorzka czekolada jest cięższa od białej więc nie wiem czy uniesie ale próbuj, do odważnych świat należy.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.