Jedzmy je ze smakiem w najróżniejszych postaciach i w różnych połączeniach.
Dziś sałatka którą uwielbiam, szybka, smaczna i zdrowa, zabieram do pracy na drugie śniadanie.
Sałatka z topinamburu i awokado.
Składniki:
- 2 awokado
- 120 g topinamburu
- 2 jaja na twardo
- 200 g sera podpuszczkowego długodojrzewającego
- 3 łyżki soku z cytryny
- roszponka do podania
- 5 łyżek oliwy
- 2 łyżki octu z białego wina
- 1 łyżka soku z cytryny
- 3 cm papryczki chili
- 1 ząbek czosnku
- sól morska
- pieprz
- garść rukoli
Awokado przekroiłam na połowę, wyjęłam pestkę, łyżką miąższ i pokroiłam go w kostkę.
Skropiłam sokiem z cytryny aby nie ciemniało.
Jaja ugotowałam, wystudziłam, obrałam i pokroiłam w kostkę.
Topinambur obrałam i pokroiłam w kostkę tak samo jak i ser podpuszczkowy.
Oliwę połączyłam z sokiem z cytryny i octem.
Drobno posiekałam papryczkę chili, rukolę, czosnek i dodałam do oliwy, wymieszałam.
Powstałym sosem polałam składniki sałatki, wymieszałam i schłodziłam sałatkę w lodówce, około 30 minut.
Podałam na liściach roszponki.
Smacznego.
Źródło [ klik ]
"Podróże małe i duże"
Kazimierz Dolny nad Wisłą |
4 komentarze
Dziękuję z przepis. Hoduję topinambur, ale do tej pory nie jadłam:) Wykopałam jesienią i nie sprzątnęłam z ogrodu. Wyobraź Sobie, że nie przemarzł i już wypuścił listki, więc go zasadziłam:)
OdpowiedzUsuńTopinambur jest pyszny, zdrowy i musisz go spróbować koniecznie.
UsuńZajrzyj pod etykietę topinambur i pyszności tam znajdziesz.
Dorotko fajny pomysł na pyszną sałatkę :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję Asiu.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.