Tak przygotowane mięso można podawać do obiadu ale także jako wędlinę do kanapek.
Tak czy tak smakuje wybornie, mięso jest soczyste i mięciutkie, nie przesuszone.
Polecam gorąco do wypróbowania.
Rolada z indyka ze szpinakiem i fetą.
Składniki:
- 1,5 kg filetu z indyka
- 2 łyżki sosu ostrygowego
- 1 łyżeczka mielonego kolorowego pieprzu
- 1 łyżka masła klarowanego
- 200 g szpinaku świeżego
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy
- 100 g fety
- 10 - 15 zielonych oliwek
- sól
- pieprz
Mięso rozcięłam tak aby powstał duży płat mięsa.
Natarłam go sosem ostrygowym i pieprzem kolorowym.
Zostawiłam mięso na 3 - 4 godziny do zamarynowania - najlepiej na całą noc.
Potem wyjęłam mięso z lodówki aby się ociepliło.
Listki szpinaku umyłam i osuszyłam, posiekałam.
Na oliwie podsmażyłam szpinak a jak już zwiędnął dodałam posiekany czosnek i sól do smaku.
Smażyłam szpinak dopóki cała woda z liści nie odparowała, wystudziłam.
Ser pokroiłam w małą kostkę a oliwki posiekałam.
Na płacie mięsa ułożyłam podsmażony szpinak, ułożyłam kostki sera i posiekane oliwki.
Zwinęłam mięso w roladę i związałam sznurkiem aby się nie rozpadała.
Na patelni rozgrzałam masło i podsmażyłam na nim roladę ze wszystkich stron na złoty kolor.
Potem przełożyłam mięso do naczynia żaroodpornego i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 170 C z opcją grzania góra/dół na 60 minut z przykryciem i 20 minut bez przykrycia.
Przed krojeniem mięso powinno odpocząć jakieś 10 minut.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Wisła |
2 komentarze
Super przepis! Już wiem, co zrobię jutro na obiad :)
OdpowiedzUsuńMagdo ciesze się że wybrałaś tą roladę, jest pyszna.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.