sobota, 12 marca 2016

Rolada z indyka ze szpinakiem i fetą

Jakże fajny obiad mam dziś do podania.
Tak przygotowane mięso można podawać do obiadu ale także  jako wędlinę do kanapek.
Tak czy tak smakuje wybornie, mięso jest soczyste i mięciutkie, nie przesuszone.
Polecam gorąco do wypróbowania.
Rolada z indyka ze szpinakiem i fetą.

  
                  Składniki:
  • 1,5 kg filetu z indyka
  • 2 łyżki sosu ostrygowego
  • 1 łyżeczka mielonego kolorowego pieprzu
  • 1 łyżka masła klarowanego
                  Nadzienie:
  • 200 g szpinaku świeżego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 100 g fety
  • 10 - 15 zielonych oliwek
  • sól
  • pieprz

Mięso rozcięłam tak aby powstał duży płat mięsa.
Natarłam go sosem ostrygowym i pieprzem kolorowym.
Zostawiłam mięso na 3 - 4 godziny do zamarynowania - najlepiej na całą noc. 
Potem wyjęłam mięso z lodówki aby się ociepliło.
Listki szpinaku umyłam i osuszyłam, posiekałam.
Na oliwie podsmażyłam szpinak a jak już zwiędnął dodałam posiekany czosnek i sól do smaku.
Smażyłam szpinak dopóki cała woda z liści nie odparowała, wystudziłam.
Ser pokroiłam w małą kostkę a oliwki posiekałam.
Na płacie mięsa ułożyłam podsmażony szpinak, ułożyłam kostki sera i posiekane oliwki.

Zwinęłam mięso w roladę i związałam sznurkiem aby się nie rozpadała. 

Na patelni rozgrzałam masło i podsmażyłam na nim roladę ze wszystkich stron na złoty kolor.
Potem przełożyłam mięso do naczynia żaroodpornego i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 170 C z opcją grzania góra/dół na 60 minut z przykryciem i 20 minut bez przykrycia.
Przed krojeniem mięso powinno odpocząć jakieś 10 minut.

Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Wisła

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger