Szybkie wykonanie i zastrzyk energii na początek dnia.
Pamiętajcie że papryczka habanero jest bardzo ostra i nie dodawajcie jej za dużo bo popsujecie sobie śniadanie.
Polecam zróbcie jeszcze dziś.
Placuszki z kalarepy, cukinii i habanero.
Składniki:
- 1/4 papryczki habanero
- 1 kalarepa z liśćmi
- 1/4 średniej cukinii
- 1 jajo
- 6 łyżek mieszanki mąk bezglutenowych - jasnej
- 1 łyżeczka garam masala
- sól morska
Starłam na tarce o dużych oczkach cukinię wraz ze skórką, kalarepkę obraną ze skórki.
Wszystkie listki kalarepy drobno posiekałam i dodałam do startych warzyw.
Papryczkę habanero drobniutko posiekałam, włożyłam do miski.
Dodałam teraz jajo, mąkę i przyprawę garam masala, wymieszałam.
Teraz nie solimy bo warzywa puszczą sok.
Wymieszałam masę i smażyłam małe placuszki nabierając rękoma i tworząc małe kulki, rozpłaszczałam je na patelni.
Smażyłam placki na suchej patelni z obu stron na złoty kolor.
Można podlać odrobiną oleju jakby przywierały.
Po usmażeniu posypałam je odrobiną soli.
Podałam ze słodkim sosem tajskim chili z limonką i kolendrą.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Kropelkowo |
1 komentarze
Lubię kalarepę, a wg mnie jest to zdecydowanie za mało popularne warzywo. Fajnie, że wymyśliłaś z nią coś oryginalnego.
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.