Mnie zawsze takie pasty bardzo smakują do smarowania chleba ale nadają się do mini kanapeczek, takich małych przekąsek a i do placków np. ziemniaczanych smakują wybornie.
Popróbujcie i napiszcie jak Wam smakuje najlepiej.
Pasty z soczewicy mają jedną wadę, mają nieciekawy kolor ale to już szczegół.
Pasta z soczewicy i oliwek.
Składniki:
- 1 szklanka zielonej soczewicy
- 3/4 szklanki zielonych oliwek nadziewanych migdałami
- 4 łyżki oliwy z oliwek lub oleju lnianego
- szczypta suszonego oregano
- 1 ząbek czosnku
- sól morska
- pieprz świeżo mielony
Odcedziłam i przełożyłam do misy blendera.
Dodałam także czosnek, zioła i oliwę i zmiksowałam wszystko na pastę.
Oliwki drobno posiekałam i dodałam do pasty, dodałam także sól i pieprz do smaku, wymieszałam i wstawiłam do lodówki na godzinę.
Smacznego.
Przepis Marta Dymek
"Podróże małe i duże"
Sanktuarium Matki Boskiej Kazimierskiej |
4 komentarze
Coś dla mojej córki wegetariański. Super przepis. :)
OdpowiedzUsuńWeganie i wegetarianie zajadają również ze smakiem, polecam.
UsuńLubię takie pasty. W pojemniczek do pracy, zakupiona bułka ze sklepiku po drodze i II śniadanie do biura gotowe :)
OdpowiedzUsuńPasta w pojemnik tak,bułka własnej produkcji koniecznie, śniadanie ale w moim przypadku na produkcję.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.