Na świątecznym stole nie może go zabraknąć.
Jak ktoś nie przepada za mocnym aromatem chrzanu to mus jest znakomitą jego alternatywą, pachnie chrzanem ale nie nachalnie.
Polecam, robimy.
Mus chrzanowy.
Składniki:
- 1 szklanka śmietanki 30 %
- szczypta soli
- 1/2 łyżki cukru
- 3 łyżki świeżo tartego chrzanu - może być też ze słoiczka
- 1/2 jabłka
Najpierw starłam korzeń chrzanu, ja użyłam do tego robota ale zwykła tarka i trochę cierpliwości też się nada.
Aha , będziemy płakać przy tarciu, ja przeczyściłam porządnie kanaliki łzowe.
Jabłko obrałam i starłam na tarce o małych oczkach.
Śmietankę ubiłam na sztywno ale uważajcie aby jej nie przebić, bo zrobi się masło.
Do ubitej śmietanki dodałam sól i cukier oraz chrzan i jabłko, wymieszałam.
Przed spożyciem dobrze wystudziłam.
Może postać kilka dni w lodówce.
Smacznego.
Źródło.
"Podróże małe i duże"
Kaczeńce |
2 komentarze
jaki pomysłowy;)
OdpowiedzUsuńI smakowity, zapraszam do próbowania.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.