Mazurki piekę nie za często ale ten mnie urzekł i postanowiłam go wypróbować.
Jest bardzo prosty a zarazem wykwintny, ten smak i aromat zniewala, cofnęłam się do ciepłych lipcowych dni.
Mazurek dołączam do wydarzenia Świąteczne wypieki z cyklu Ciasto na niedzielę.
Polecam gorąco, wypróbujcie koniecznie.
Różany mazurek.
Składniki:
Ciasto kruche:
- 175 g mąki pszennej
- 25 g cukru pudru trzcinowego
- 100 g schłodzonego masła
- 1/2 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 żółtko
- szczypta soli
- 1 słoiczek galaretki z płatków róży
- 2 - 3 łyżki płatków migdałowych
- suszone płatki róż
Przygotowanie:
- Mazurek można upiec w formie owalnej lub w tortownicy 22 cm a jeśli chcecie mieć piękną pisankę różaną wystarczy na papierze do pieczenia odrysować talerz średnicy 20 cm i na górze dorysować kawałek na kształt jajka pisanki.
- Wszystkie składniki na ciasto włożyłam do miski i przy pomocy siekaczki zrobiłam kruszonkę a potem szybko zagniotłam ciasto kruche.
- Kulę ciasta zwinęłam w folię spożywczą i włożyłam do lodówki na godzinę.
- Potem wyjęłam ciasto i rozwałkowałam na 3 - 4 mm grubości placek, wycięłam z niego pisankę według szablonu.
- Dołożyłam szablon do ciasta i wycięłam jajo.
- Z pozostałych ścinków ciasta zrobiłam wałeczek i przy pomocy roztrzepanego białka przykleiłam go do brzegów mazurka.
- Tak uformowany spód ciasta włożyłam ponownie na 60 minut do lodówki.
- Przed samym pieczeniem ciasto nakłułam widelcem w kilku miejscach aby nie "wybrzuszyło się".
- Piekłam spód w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez 15 - 18 minut.
- Po upieczeniu ciasto wystudziłam na kratce.
- Potem na cieście rozsmarowałam galaretkę różaną, posypałam płatkami róż i uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi.
Smacznego.
Źródło.
Świąteczne wypieki na blogach:
Asia - Mazurek wielkanocny kurczak - Różowa kuchnia
Joasia - Czekoladowa babka drożdżowa - Może coś zjemy
Aneta - Babka pomarańczowa - Piekielna kuchnia Anety
Bożena - Babka drożdżowa anyżowa - Drożdżowe kwiatuszki - Moje domowe kucharzenie
Magdalena - Babeczki orzechowa rozkosz - Szybkie małe mazurki orzechowe - Słodkie okruszki
Joanna - Sernik z jogurtów bałkańskich - Wiosenna baba majonezowa z glazura z limonki - Grunt to przepis!
Joanna - Wielkanocna babka rodzynkowa - Mazurki z czekoladą i orzechami laskowymi - Mini babeczki wielkanocne - Może coś zjemy
Dorota - Mazurek różany - Babka limonkowo - jogurtowa - Ciasto buraczkowe z płatkami róż - Moje Małe Czarowanie
Małgorzata - Orzeszki - Ciasto jabłkowo - orzechowe - Ciasto jabłkowo - budyniowe - Kruche rogaliki z makiem - Kuchnia i podróże
Dorota - Mazurek marcepanowy z białą czekoladą - Esmeralda ze smakiem
Ewa - Leśny mech - Ewusiowe smaki
"Podróże małe i duże"
Morze Śródziemne |
10 komentarze
Mazurek wygląda ciekawie. Domyślam się, że cudownie pachnie!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Tak zapach jest powalający, Pozdrawiam.
UsuńDorotko cudny mazurek :-) dziękuję za wspólne wypieki :-)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję i pozdrawiam.
UsuńOjej... różany mazurek brzmi bosko. A ja co roku żałuję, że nie uzbierałam płatków róż
OdpowiedzUsuńW tym roku nie przegap, nazbieraj koniecznie.
UsuńTakiego jeszcze nie próbowałam. Wow. Pozdrawiam i dziękuję za wspólne pieczenie
OdpowiedzUsuńCzas to nadrobić, przepyszny.
UsuńTen smak róży w mazurku musi być boski! Muszę w tym roku upolować trochę płatków róż i ususzyć na zaś. Dzięki za wspólne pieczenie Dorotko :)
OdpowiedzUsuńPłatki mogą być dzikiej róży albo takie z ogrodu własnego, a suszyć z dala od słońca w przewiewnym miejscu.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.