To pyszna zupa na bazie kremu z ziemniaków z dodatkiem chrzanu.
Starty chrzan dodaje tutaj smaku ale ostrości niekoniecznie.
Zapraszam zatem na pyszną zupę, teraz też do wykorzystania.
Kulejba chrzanowa - wielkanocna zupa.
Składniki:
- 1000 g ziemniaków
- 1 średni por
- 1 nieduża pietruszka - korzeń
- 1 nieduża bulwa selera
- 1 łyżka masła klarowanego
- majeranek - wedle uznania
- 1 - 2 ząbki czosnku
- 100 ml różowego wina
- 1500 ml wywaru z parzenia boczku
- 500 g surowego boczku
- 150 ml śmietany kwaśnej 30 %
- ok. 10 łyżek startego świeżego chrzanu
- jaja na twardo do podania
- rzeżucha wedle uznania
Przygotowanie zupy:
- Warzywa obrałam i pokroiłam w kostkę, pora w plasterki.
- Na patelni rozgrzałam masło i podsmażyłam na nim warzywa, dodałam też przeciśnięty czosnek.
- Jak warzywa już się podsmażyły przełożyłam je do garnka, zalałam winem, dodałam sól i pieprz, zagotowałam.
- Boczek pokroiłam w plastry i parzyłam w oddzielnym garnku 10 minut, wyjęłam boczek aby przestygł.
- Teraz wlałam do garnka wodę - miałam z parzenia boczku i białej kiełbasy - dodałam sól i pieprz, majeranek oraz starty chrzan i gotowałam przez 15 minut.
- Zmiksowałam całość na gładki krem.
- Teraz dodałam do zupy śmietanę, zagotowałam.
- Boczek pokroiłam w paseczki i wysmażyłam je na suchej patelni.
- Podałam zupę z jajami na twardo, wysmażonymi paskami boczku i dużą ilością rzeżuchy.
Źródło.
"Podróże małe i duże"
Tulipany |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.