Przepis prosty a bułeczki są rewelacyjne, żaden fast food ich nie pokona nigdy.
Polecam wykorzystajcie w taki sposób rybę a nie pożałujecie.
Rybne kołaczki.
Składniki:
Ciasto:
- 450 g mąki pszennej + 1 łyżeczka do drożdży
- 50 g mleka w proszku
- 1 łyżeczka soli
- 25 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 220 ml ciepłej wody
- 70 g masła
- 1 jajo do smarowania bułek
- niewielka ilość sezamu do posypania
- 250 g filetu z dorsza
- sól morska
- pieprz
- sok z 1/2 cytryny
- niewielka ilość masła
- 1 duży por - biała część pokrojona w półplasterki
- 6 suszonych pomidorów osączonych z zalewy pokrojonych w paseczki
- 1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki
Przygotowanie:
- Drożdże rozkruszyłam do miski, zasypałam je cukrem i poczekałam aż się rozpuściły.
- Do drożdży dodałam łyżeczkę maki, wymieszałam i pozostawiłam w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
- W misce wymieszałam mąkę i sól i po wyrośnięciu dodałam drożdże, miękkie masło, mleko w proszku oraz wodę i wymieszałam na jednolite ciasto.
- Zagniatałam ciasto aż stało się jednolite i sprężyste.
- Przykryłam miskę z ciastem ściereczką i pozostawiłam do wyrośnięcia na około godzinę.
- Filet z dorsza umyłam, osuszyłam i zdarłam skórę.
- Rybę posoliłam, oprószyłam pieprzem oraz skropiłam sokiem z cytryny.
- Rybę usmażyłam na rozgrzanym maśle krótko aby nie była przegotowana.
- Pozostawiłam do wystygnięcia.
- Pokrojony w półplasterki por podsmażyłam na maśle, doprawiłam solą i pieprzem i dodałam pokrojone pomidory, chwilę smażyłam, przestudziłam.
- Na patelnię do pora i pomidorów dodałam podzielone widelcem na mniejsze, kawałki ryby oraz posiekaną natkę pietruszki.
- Jeśli trzeba doprawić solą i pieprzem.
- Wyrośnięte ciasto wyjęłam na blat, podzieliłam na 6 części, rozciągnęłam każdą na placuszek.
- Na środek każdego placuszka układałam łyżkę farszu i uformowałam bułeczki dokładnie sklejając brzegi ciasta aby farsz nie wyleciał.
- Kołaczki ułożyłam do wyrośnięcia łączeniem do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia na 30 minut.
- Po tym czasie posmarowałam buły roztrzepanym jajem i posypałam sezamem.
- Piekłam bułki w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez 20 - 25 minut aż ładnie się zrumienią.
Smacznego.
Przepis Dorota Wellman.
"Podróże małe i duże"
Odbicie w wodzie - kaczor |
4 komentarze
Wyglądają apetycznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuje i polecam.
UsuńUwielbiam takie bułeczki nadziewane, ale rybką jeszcze nie faszerowałam, muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńPolecam gorąco, są wyborne.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.