czwartek, 24 marca 2016

Kisiel truskawkowo - miętowy

Kisiele uwielbiałam od zawsze ale odkąd zjadłam taki domowy zrobiony na prawdziwych owocach tego proszku ze sklepu nie używam.
Proponuję Wam spróbować i pokochacie kisiele  własnej produkcji a powiem Wam szczerze że ugotowanie go jest szalenie łatwe.
Zapraszam zatem do gotowania domowego kisielu.
Kisiel truskawkowo - miętowy.

                 Składniki: ( 2 porcje )
  • 300 g truskawek - miałam mrożone
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 400 ml wody
  • 100 ml syropu miętowego
  • 2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
Truskawki rozmroziłam, zalałam wodą, dodałam cukier i gotowałam na małym ogniu jakieś 5 minut.
Teraz dodałam syrop miętowy, zagotowałam. 
Mąkę ziemniaczaną rozprowadziłam w 1/3 szklanki wody i wlałam do truskawek ciągle mieszając, doprowadziłam kisiel do wrzenia i gotowałam jeszcze 1 - 2 minuty.
Rozlałam do pucharków.
Można jeść ciepły - taki lubię najbardziej ale i na zimno smakuje wybornie. 
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Po deszczu

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger