Ser oczywiście z przerostem niebieskiej pleśni a do tego ulubiona, niedawno odkryta trybula i obiad gotowy, polecam serdecznie.
Danie robi się błyskawicznie a to ważne jak zgłodniali wracamy do domu po pracy.
Karbowane wstążki z sosem z sera pleśniowego.
Składniki : ( 2 porcje )
- 250 g makaronu karbowane wstążki di Napoli
- 2 łyżki masła klarowanego
- 2 płaskie łyżki mąki pszennej
- 200 ml mleka
- 50 ml wody
- 120 g sera z niebieska pleśnią np. gorgonzola, lazur
- szczypta gałki muszkatołowej
- pieprz czarny
- sól różowa himalajska
- garść posiekanej trybuli
Na patelnię wlałam teraz mleko wymieszane z wodą i ciągle mieszając aby nie zrobiły się grudki doprowadziłam do wrzenia.
Na patelnię wkruszyłam ser pleśniowy i na maleńkim ogniu podgrzewając i mieszając doprowadziłam do rozpuszczenia sera.
Doprawiłam sos do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Makaron ugotowałam al'dente, odcedziłam i jeszcze gorący włożyłam na patelnię, wymieszałam z sosem i nałożyłam na talerze, posypałam posiekaną trybulą i posypałam świeżo zmielonym pieprzem.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Kazimierz Dolny |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.