poniedziałek, 21 marca 2016

Hiszpańska potrawka z choizo i szpinaku z dynią

Hiszpańska kuchnia bardzo mi odpowiada, te smaki i aromaty są mi bliskie.
Tym razem przedstawiam potrawkę z chorizo i szpinaku, aromatyczną i przepyszną.
Dodatek fasolki sprawia że danie jest pożywne i treściwe.
Polecam serdecznie, spróbujcie.
Hiszpańska  potrawka z chorizo i szpinaku z dynią.

                                 Składniki:
  • 1 szklanka suchej fasolki kolorowej
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g kiełbasy chorizo
  • 250 g salami wieprzowego z orzechami włoskimi
  • 1 puszka całych pomidorów
  • 2 garście szpinaku baby
  • igiełki z 1 gałązki rozmarynu
  • 3 liście laurowe
  • sól ziołowa 
  • pieprz
  • 1 dynia biały dzik ok. 250 g po obraniu
  • 1 szklanka wody z gotowania fasoli
  • olej do smażenia
Fasolkę na wieczór zalałam zimną wodą i moczyłam całą noc.
Rano odcedziłam, zalałam nową wodą i gotowałam do miękkości około 30 minut.
Odcedziłam ale zachowałam 1 szklankę wody z gotowania.
Salami i chorizo pokroiłam w plastry.
Cebulę i czosnek posiekałam i podsmażyłam na oleju aż się lekko zezłociły.
Teraz dodałam pomidory z puszki a jak zaczęły się gotować dodałam plastry kiełbasy, ugotowaną fasolę oraz wodę w której gotowała się fasola.
Dynię obrałam ze skóry i pokroiłam w kostkę, około 250 g po obraniu.
Kostki dyni włożyłam do garnka i gotowałam całość jakieś 10 minut.
Teraz włożyłam listki laurowe, posiekane igiełki rozmarynu oraz sól ziołową do smaku, zagotowałam i dodałam listki szpinaku, gotowała 5 minut.
Na koniec doprawiłam solą jeśli trzeba i pieprzem.
Smacznego.
Źródło.
"Podróże małe i duże"
Datura

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger