Tym razem przedstawiam potrawkę z chorizo i szpinaku, aromatyczną i przepyszną.
Dodatek fasolki sprawia że danie jest pożywne i treściwe.
Polecam serdecznie, spróbujcie.
Hiszpańska potrawka z chorizo i szpinaku z dynią.
Składniki:
- 1 szklanka suchej fasolki kolorowej
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 100 g kiełbasy chorizo
- 250 g salami wieprzowego z orzechami włoskimi
- 1 puszka całych pomidorów
- 2 garście szpinaku baby
- igiełki z 1 gałązki rozmarynu
- 3 liście laurowe
- sól ziołowa
- pieprz
- 1 dynia biały dzik ok. 250 g po obraniu
- 1 szklanka wody z gotowania fasoli
- olej do smażenia
Rano odcedziłam, zalałam nową wodą i gotowałam do miękkości około 30 minut.
Odcedziłam ale zachowałam 1 szklankę wody z gotowania.
Salami i chorizo pokroiłam w plastry.
Cebulę i czosnek posiekałam i podsmażyłam na oleju aż się lekko zezłociły.
Teraz dodałam pomidory z puszki a jak zaczęły się gotować dodałam plastry kiełbasy, ugotowaną fasolę oraz wodę w której gotowała się fasola.
Dynię obrałam ze skóry i pokroiłam w kostkę, około 250 g po obraniu.
Kostki dyni włożyłam do garnka i gotowałam całość jakieś 10 minut.
Teraz włożyłam listki laurowe, posiekane igiełki rozmarynu oraz sól ziołową do smaku, zagotowałam i dodałam listki szpinaku, gotowała 5 minut.
Na koniec doprawiłam solą jeśli trzeba i pieprzem.
Smacznego.
Źródło.
"Podróże małe i duże"
Datura |
2 komentarze
O takie danie to bym dzisiaj sobie zjadła :-)
OdpowiedzUsuńCzęstuj się Marzenko, wystarczy i dla Ciebie.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.