Warzywa, czosnek i papryka z mięsem cielęcym sprawdzają się znakomicie.
Cielęcina jest mięsem delikatnym i dość mdłym dlatego dodatek warzyw i przypraw doskonale podbija smak mięsa.
Przepis na danie znalazłam w ulotce Biedronki.
Do podania z gulaszem proponuje bliny a o nich wkrótce.
Gulasz cielęcy z papryką na blinach.
Składniki:
- 300 g cielęciny na gulasz
- 2 łyżki oleju
- 1 czerwona cebula
- 1 łyżka czerwonej słodkiej papryki w proszku
- 1 marchew
- 2 czerwone papryki
- 3 ząbki czosnku
- 1 liść laurowy
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
- 3 gałązki rozmarynu
- 1 puszka pomidorów
- sól morska
- pieprz
Cebulę pokroiłam w dużą kostkę, marchewkę obrałam i pokroiłam w kostkę ok. 2 cm.
Z papryk usunęłam gniazda nasienne a potem pokroiłam je w paski około 3 cm.
Czosnek po obraniu pokroiłam w plasterki.
Mięso pokroiłam w kostkę 3 cm.
W garnku rozgrzałam olej i zeszkliłam na nim cebulę a po około 5 minutach dodałam mięso i smażyłam 5 minut.
Kiedy mięso się ścięło dodałam marchewkę, paprykę oraz czosnek.
Smażyłam jeszcze jakieś 3 - 4 minuty, dodając liść laurowy i ziele angielskie.
Do garnka wlałam teraz wino i odparowywałam przez minutę.
Włożyłam gałązki rozmarynu i doprawiłam solą i pieprzem do smaku.
Pomidory z puszki zmiksowałam i wlałam do garna, wlałam także pół szklanki wody.
Dusiłam pod przykryciem jakieś 50 minut aż mięso było miękkie.
Doprawiłam jeszcze solą i pieprzem do smaku.
Podałam z blinami.
Smacznego.
Przepis z ulotki Biedronki
"Podróże małe i duże"
Kazimierz Dolny |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.