środa, 23 marca 2016

Gulasz cielęcy z papryką na blinach

Gulasz bardzo smakowity dziś przedstawiam.
Warzywa, czosnek i papryka z mięsem cielęcym sprawdzają się znakomicie. 
Cielęcina jest mięsem delikatnym i dość mdłym dlatego dodatek warzyw i przypraw doskonale podbija smak mięsa.
Przepis na danie znalazłam w ulotce Biedronki.
Do podania z gulaszem proponuje bliny a o nich wkrótce.
Gulasz cielęcy z papryką na blinach.

 
                 Składniki:
  • 300 g cielęciny na gulasz
  • 2 łyżki oleju
  • 1 czerwona cebula
  • 1 łyżka czerwonej słodkiej papryki w proszku
  • 1 marchew
  • 2 czerwone papryki
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • 3 gałązki rozmarynu
  • 1 puszka pomidorów
  • sól morska
  • pieprz

Cebulę pokroiłam w dużą kostkę, marchewkę obrałam i pokroiłam w kostkę ok. 2 cm.
Z papryk usunęłam gniazda nasienne a potem pokroiłam je w paski około 3 cm.
Czosnek po obraniu pokroiłam w plasterki.
Mięso pokroiłam w kostkę 3 cm.
W garnku rozgrzałam olej i zeszkliłam na nim cebulę a po około 5 minutach dodałam mięso i smażyłam 5 minut.
Kiedy mięso się ścięło dodałam marchewkę, paprykę oraz czosnek.
Smażyłam jeszcze jakieś 3 - 4 minuty, dodając liść laurowy i ziele angielskie.

Do garnka wlałam teraz wino i odparowywałam przez minutę.
Włożyłam gałązki rozmarynu i doprawiłam solą i pieprzem do smaku.
Pomidory z puszki zmiksowałam i wlałam do garna, wlałam także pół szklanki wody.
Dusiłam pod przykryciem jakieś 50 minut aż mięso było miękkie.
Doprawiłam jeszcze solą i pieprzem do smaku.
Podałam z blinami.

Smacznego.
Przepis z ulotki Biedronki
"Podróże małe i duże"
Kazimierz Dolny

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger