Ten makaron to takie długie sprężynki zakończone haczykami.
Są widowiskowe, bardzo sprężyste i pyszne.
Dodałam do nich szpinak, tuńczyk i fetę i danie wyszło znakomite, zapraszam.
Fusilli Lunghi bucati di Napoli ze szpinakiem, tuńczykiem i fetą.
Składniki:
- 250 g makaronu
- 300 g świeżego szpinaku baby
- 2 duże ząbki czosnku
- 1 łyżka masła klarowanego
- sól morska
- pieprz
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym - 140 g
- 100 g fety
Szpinak umyłam i osuszyłam.
Czosnek obrałam i pokroiłam w plasterki.
Tuńczyka osączyłam z zalewy.
Na patelni rozgrzałam masło i podsmażyłam na nim listki szpinaku, lekko je posoliłam aby zwiędły a potem puściły wodę.
Smażyłam je wtedy aż woda odparowała a na patelnię dodałam czosnek i chwilę jeszcze smażyłam.
Doprawiłam do smaku pieprzem.
Dodałam teraz do szpinaku kawałki tuńczyka i delikatnie przemieszałam.
Makaron ugotowałam w osolonej wodzie al'dente.
Na talerze nałożyłam makaron, ułożyłam na nim szpinak z tuńczykiem i posypałam serem pokrojonym w małą kostkę.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Rajskie jabłuszka |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.