środa, 23 marca 2016

Domowy chrzan z jabłkeim

Domowej roboty chrzan w porównaniu z tym z półki sklepowej to majstersztyk smakowy.
Ten sklepowy nie dorówna do pięt domowemu chrzanikowi.
Przy tarciu chrzanu mieliśmy mały armagedon zapachowy i morze łez ale dzięki temu wszystkie kanaliki łzowe i węchowe odkażone.
Polecam gorąco, chrzan - korzeń można nabyć na ryneczkach czy nawet w marketach i trzemy i zajadamy.
Na wielkanocnym stole nie może go zabraknąć.
Chrzan z jabłkiem.

                
Składniki:
  • 200 g korzenia chrzanu 
  • 1/2 jabłka
  • 100 - 150 ml kwaśnej śmietany 18 % 
  • 2 - 3 łyżki soku z cytryny
  • ok. 1 łyżeczki cukru
  • szczypta soli
Przygotowanie:
  • Chrzan starłam przy użyciu robota z tarką o maleńkich oczkach.
  • Można również zetrzeć chrzan na tarce jarzynowej ale jest to proces pracochłonny bo chrzan to twardy korzeń.
  • Jabłko obrałam i również starłam na tarce o drobnych oczkach.
  • Chrzan wymieszałam z jabłkiem, dodałam śmietanę, cukier i sól, sok z cytryny i wymieszałam.
  • Chrzan przełożyłam do słoiczka i włożyłam na 24 godziny do lodówki aby smaki się przegryzły.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Na Rynku w Inowrocławiu

4 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger