Ten sklepowy nie dorówna do pięt domowemu chrzanikowi.
Przy tarciu chrzanu mieliśmy mały armagedon zapachowy i morze łez ale dzięki temu wszystkie kanaliki łzowe i węchowe odkażone.
Polecam gorąco, chrzan - korzeń można nabyć na ryneczkach czy nawet w marketach i trzemy i zajadamy.
Na wielkanocnym stole nie może go zabraknąć.
Chrzan z jabłkiem.
Składniki:
- 200 g korzenia chrzanu
- 1/2 jabłka
- 100 - 150 ml kwaśnej śmietany 18 %
- 2 - 3 łyżki soku z cytryny
- ok. 1 łyżeczki cukru
- szczypta soli
- Chrzan starłam przy użyciu robota z tarką o maleńkich oczkach.
- Można również zetrzeć chrzan na tarce jarzynowej ale jest to proces pracochłonny bo chrzan to twardy korzeń.
- Jabłko obrałam i również starłam na tarce o drobnych oczkach.
- Chrzan wymieszałam z jabłkiem, dodałam śmietanę, cukier i sól, sok z cytryny i wymieszałam.
- Chrzan przełożyłam do słoiczka i włożyłam na 24 godziny do lodówki aby smaki się przegryzły.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Na Rynku w Inowrocławiu |
4 komentarze
Excelente trabalho.
OdpowiedzUsuńUm abraço e uma Santa e Feliz Páscoa.
http://andarilharar.blogspot.pt/
Dzięki za zaproszenie.
UsuńJa też bardzo lubię chrzan z jabłkiem i śmietaną :-)
OdpowiedzUsuńJest tak pyszny że zawsze robię za mało ha ha.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.