Nic bardziej mylnego, zrobienie musztardy to bardzo prosta sprawa, wystarczy zakupić tylko gorczycę i zakasać rękawy a właściwie użyć blendera.
No dobra starczy gadania robimy musztardę, potem już innej nie będziecie chcieli, zapraszam.
Moja musztarda jest zlepkiem różnych pomysłów znalezionych w sieci.
Domowa musztarda.
Składniki:
- 120 g gorczycy białej
- 1/3 szklanki octu jabłkowego
- 2/3 szklanki wody
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1/3 łyżeczki soli morskiej
- 3 łyżki miodu wielokwiatowego
- 1/4 szklanki wody o temperaturze pokojowej
2/3 szklanki wody wymieszałam z octem i tą mieszanką zalałam gorczycę.
Przykryłam pojemnik i pozostawiłam do momentu aż gorczyca napęczniała i wchłonęła cały płyn.
Czasami trwa to krócej a czasami dłużej, musicie obserwować, niektóre źródła mówią nawet że 3 - 4 dni - moja pęczniała 4 godziny.
Kiedy gorczyca pochłonęła całą wodę przełożyłam ją do blendera, dodałam pozostałe składniki oprócz wody i zmiksowałam.
Zmiksować można grubiej lub bardziej gładko, zależy jaką musztardę lubicie.
Jeśli musztarda jest za gęsta dodajemy po łyżce wodę w temperaturze pokojowej i mieszamy a jeśli za ostra wystarczy dodać trochę więcej miodu.
Musztardę przełożyłam do słoiczka upychając tak aby jak najmniej powietrza było w słoiku.
Przechowuję w lodówce i używam do wszystkiego, polecam.
Smacznego.
Przepis z archiwum.
"Podróże małe i duże"
Clematis |
4 komentarze
Robiłam musztardę. Dodawałam do niej miód. Była pyszna.
OdpowiedzUsuńWypróbuję Twój przepis.
Miłej niedzieli:)
Ta tez jest niesamowita w smaku, polecam, miłej niedzieli.
UsuńMusze wypróbować taką musztardę
OdpowiedzUsuńJest super, polecam gorąco.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.