Zrobiłam trochę inną wersję tradycyjnej ćwikły bo z jabłkiem i wyszła znakomita, polecam gorąco.
Ćwikła z chrzanem i jabłkiem.
Składniki:
- 2 średnie buraki ćwikłowe
- 3 łyżki świeżo startego chrzanu
- 3 łyżki kwaśnej śmietany 18 %
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 jabłka
- 1 łyżka octu winnego
Piekłam buraki w piekarniku nagrzanym do 170 C przez 1,5 godziny.
Po upieczeniu i wystudzeniu buraki obrałam i starłam na tarce jarzynowej.
Do startych buraków dodałam świeżo starty korzeń chrzanu również na tarce o małych otworach i obrane i starte jabłko.
Dodałam także ocet jabłkowy, śmietanę, cukier i sól i wymieszałam dokładnie.
Ćwikłę wstawiłam do lodówki aby smaki się przegryzły.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Palma daktylowa |
10 komentarze
Robię ćwikła ale nigdy nie dodaję śmietany.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Ze śmietaną jest bardziej kremowa.
UsuńDorotko!
OdpowiedzUsuńTobie i Twoim bliskim życzę by nadchodzące święta były czasem radości, udanych spotkań z Rodziną i Przyjaciółmi, ciepła, odpoczynku i wszystkiego co najlepsze.
Łucja
Bardzo dziękuję.
UsuńPycha, moja rodzinka bardzo lubi :D
OdpowiedzUsuńRodzinka wie co dobre, pozdrowienia dla rodzinki.
Usuńwygląda smacznie :)
OdpowiedzUsuńJest pyszny,polecam.
UsuńMniam uwielbiam. Mogę wyjadać łyżką wprost ze słoika :-)
OdpowiedzUsuńJa też Marzenko, ja też.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.