Ciasto wyszło przepyszne, mocno czekoladowe z pachnącymi płatkami róż w polewie.
Polecam gorąco i zachęcam do upieczenia.
Ciasto buraczkowe z płatkami róż - wegańskie.
Składniki: ( tortownica 18 cm )
- 1 duży burak
- 1 łyżka suszonej lawendy
- 1 szklanka mleka roślinnego + 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 łyżka mielonego siemienia lnianego + 3 łyżki gorącej wody
- 3/4 szklanki cukru trzcinowego
- 1/4 szklanki oleju
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki kakao
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 1 łyżeczka sody
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
- 1/2 szklanki mleka roślinnego np. kokosowego
- płatki róż do posypania
Potem odcedziłam, przestudziłam i zmiksowałam na gładkie pure i z tej masy odmierzyłam pół szklanki.
Do miski wlałam mleko i do niego ocet, zamieszałam i pozostawiłam na 5 minut, mleko się zważy.
Siemię zalałam gorącą wodą i odstawiłam na 3 minuty.
Wszystkie suche składniki wymieszałam w misce.
Spęczniałe siemię lniane dodałam do mleka, wymieszałam i dodałam resztę mokrych składników, zmiksowałam na gładką i puszystą emulsję.
Powoli dodawałam teraz suche składniki miksując na niewielkich obrotach.
Tortownicę wyłożyłam papierem do pieczenia, boki też i wlałam zmiksowane ciasto.
Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 C z opcją grzania góra/dół i piekłam ciasto 30 minut lub do suchego patyczka.
Po upieczeniu pozostawiłam do wystygnięcia i wyjęłam z tortownicy.
Jak ciasto stygło zrobiłam polewę.
W kąpieli wodnej rozpuściłam składniki polewy i jak już czekolada się rozpuściła i składniki połączyły zdjęłam z ognia i pozostawiłam do wystygnięcia.
Polałam polewą ciasto i posypałam płatkami róż.
Pozostawiłam na 30 minut aby polewa się ściągnęła.
Smacznego.
Przepis Marta Dymek
"Podróże małe i duże"
Dyniowe love |
2 komentarze
Wygląda super, uwielbiam ciasta z różą, a Twoje jest dodatkowo bardzo zdrowe :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję i bardzo polecam.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.