piątek, 25 marca 2016

Bliny

Wszyscy wiedzą że bliny to danie kuchni rosyjskiej, białoruskiej, ukraińskiej.
Bliny to naleśniki z ciasta drożdżowego z mąki pszenno - gryczanej lub żytnio - gryczanej.
Współcześnie dopuszcza się modyfikację.
Podaje się je bez niczego albo ze śmietaną kwaśną lub z rybą np. łososiem lub ekskluzywnie z kawiorem.
Najważniejsze aby podczas podawania były ciepłe i wilgotne.
Można je też podawać na słodko.
Moja dzisiejsza wersja jest z piwem, dzięki temu są jeszcze bardziej puszyste, polecam.
Podałam moje bliny z gulaszem cielęco - paprykowym.
                                                Bliny.


                Składniki:
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 1 szklanka mleka w temperaturze pokojowej
  • 2 jaja
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 100 ml jasnego piwa
  • 1 łyżka roztopionego masła
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz

Drożdże utarłam z cukrem i zalałam mlekiem, odstawiłam w ciepłe miejsce na jakieś 20 minut aby drożdże zaczęły pracować.
Białka ubiłam na sztywną pianę.
Do miski wsypałam mąkę, dodałam żółtka oraz piwo, przemieszałam.
Teraz dodałam zaczyn, pianę z białek oraz rozpuszczone masło, doprawiłam solą i pieprzem. 
Jeszcze raz delikatnie wymieszałam i odstawiłam na 20 minut aby ciasto wyrosło.
Niewielkie placuszki smażyłam na rozgrzanym oleju po 2 - 3 minuty z każdej strony, są bardzo puszyste.
Na blinach podałam gulasz.

Smacznego.
Propozycja z ulotki Biedronki.
"Podróże małe i duże"
Miododajny kwiat facelii

6 komentarze

  1. Mniam bardzo je lubię :-) Dorotko życzę wspaniałych Świąt Wielkanocnych spędzonych w rodzinnej i radosnej atmosferze :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie apetyczne smakołyki:) Z gulaszem muszą być pyszne.
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger