Bliny to naleśniki z ciasta drożdżowego z mąki pszenno - gryczanej lub żytnio - gryczanej.
Współcześnie dopuszcza się modyfikację.
Podaje się je bez niczego albo ze śmietaną kwaśną lub z rybą np. łososiem lub ekskluzywnie z kawiorem.
Najważniejsze aby podczas podawania były ciepłe i wilgotne.
Można je też podawać na słodko.
Moja dzisiejsza wersja jest z piwem, dzięki temu są jeszcze bardziej puszyste, polecam.
Podałam moje bliny z gulaszem cielęco - paprykowym.
Bliny.
Składniki:
- 20 g świeżych drożdży
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 1 szklanka mleka w temperaturze pokojowej
- 2 jaja
- 2 szklanki mąki pszennej
- 100 ml jasnego piwa
- 1 łyżka roztopionego masła
- olej do smażenia
- sól
- pieprz
Drożdże utarłam z cukrem i zalałam mlekiem, odstawiłam w ciepłe miejsce na jakieś 20 minut aby drożdże zaczęły pracować.
Białka ubiłam na sztywną pianę.
Do miski wsypałam mąkę, dodałam żółtka oraz piwo, przemieszałam.
Teraz dodałam zaczyn, pianę z białek oraz rozpuszczone masło, doprawiłam solą i pieprzem.
Jeszcze raz delikatnie wymieszałam i odstawiłam na 20 minut aby ciasto wyrosło.
Niewielkie placuszki smażyłam na rozgrzanym oleju po 2 - 3 minuty z każdej strony, są bardzo puszyste.
Na blinach podałam gulasz.
Smacznego.
Propozycja z ulotki Biedronki.
"Podróże małe i duże"
Miododajny kwiat facelii |
6 komentarze
Cudowne :)
OdpowiedzUsuńI smakowite, polecam.
UsuńMniam bardzo je lubię :-) Dorotko życzę wspaniałych Świąt Wielkanocnych spędzonych w rodzinnej i radosnej atmosferze :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję Marzenko, wesołych.
UsuńJakie apetyczne smakołyki:) Z gulaszem muszą być pyszne.
OdpowiedzUsuńPozdrowienia:)
O tak z gulaszem również muszą być pyszne.Pozdrawiam.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.