Wilgotna i pyszna od fig w syropie i z ich zapachem a ponadto z dodatkiem najzdrowszej kaszy jęczmiennej.
Kaszy ugotowałam 1/2 szklanki bo mniej byłoby trudno, natomiast do baby wykorzystałam tylko 50 g a resztę przełożyłam do pucharków, dodałam owoce i deser gotowy.
Polecam taką babę każdemu, pysznie się prezentuje i smakuje.
Baba figowa z kaszą jęczmienną.
Składniki:
- 1/2 szklanki sypkiej kaszy jęczmiennej - do wykorzystania będzie 50 g pulpy
- ok. 1/2 szklanki syropu z fig
- ok. 1 szklanki mleka
- 200 g roztopionego masła
- 100 g cukru trzcinowego
- 140 g mąki pszennej T 450
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 puszka - 420 g fig w syropie
- 1 op. suszonych fig
- 2 łyżki płatków róż
Lukier królewski:
Przygotowanie:
Smacznego.
Źródło.
- 1 białko
- ok. 3/4 szklanki cukru pudru do polew
- na czubku noża barwnika czerwonego
Przygotowanie:
- Najpierw ugotowałam kaszę, wsypałam ją do garnka, dodałam syrop z fig, mleko i gotowałam ok. 30 minut aż kasza się całkowicie rozkleiła.
- W trakcie gotowania dolewałam wody bo kasza szybko ją chłonie i może się przypalić.
- Dlatego w składnikach jest wszystkiego około.
- Potem ugotowaną kaszę ostudziłam, przełożyłam do kielicha blendera, dolałam trochę wody i zmiksowałam na gładką pulpę.
- Pulpa ma mieć gęstość gęstego budyniu.
- Wszystkie składniki na babę mają mieć temperaturę pokojową.
- Masło rozpuściłam i pozostawiłam do wystudzenia.
- Figi z puszki osączyłam na sicie i pokroiłam w plastry, a figi suszone pokroiłam w cienkie plastry.
- Jaja ubiłam z cukrem na puszystą masę.
- Mąki wymieszałam ze sobą oraz z proszkiem do pieczenia i dodawałam do masy jajecznej ciągle miksując na niskich obrotach.
- Teraz dodałam kaszę - 50 g pulpy - i ponownie zmiksowałam na wolnych obrotach.
- Teraz cienkim strumieniem ciągle miksując na niskich obrotach wlałam masło i miksowałam tylko do połączenia składników.
- Formę do baby wysmarowałam olejem i wysypałam mąkę.
- Przelałam ciasto do foremki i powciskałam w nie plastry fig z syropu i 3/4 plastrów fig suszonych.
- Piekłam ciasto w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 25 minut a potem dosuszałam przez 30 minut w temperaturze 150 C.
- Na koniec sprawdziłam patyczkiem czy baba jest upieczona.
- Wetknięty w ciasto patyk po wyjęciu musi być suchy.
- Po upieczeniu babę ułożyłam razem z formą na talerzu górą do dołu a po chwili sama wyszła z formy.
- Pozostawiłam ja do całkowitego wystudzenia.
- Białko wlałam do moździerza wraz z połową szklanki cukru pudru i barwnikiem.
- Ucierałam tak długo aż powstał lśniący lukier, jeśli trzeba dosypcie cukru aby powstał lukier gęstości śmietany.
- Polałam zimną babę lukrem, udekorowałam plastrami figi suszonej i posypałam płatkami róż.
Smacznego.
Źródło.
"Podróże małe i duże"
Hiacynty |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.