Powiem że naczynie żaroodporne odpowiedniej wielkości też będzie ok.
Chleb jest super, chrupiąca skórka, miękki miękisz, pycha, pachnie cebulką.
Jest to chleb wg Jima Lahey'a.
Pieczemy?
Chleb irlandzki razowy.
Składniki:
Przygotowanie :
- 350 g mąki pszennej T 650
- 350 g mąki pszennej graham T 1500
- 8 g suchych drożdży
- 2 łyżeczki soli
- 600 ml ciepłej
- garść prażonej cebulki
- garść pestek słonecznika
Przygotowanie :
- W misce wymieszałam mąkę z solą i drożdżami.
- Teraz wlałam wodę i wymieszałam do połączenia wszystkich składników.
- Miskę przykryłam folią spożywczą i pozostawiłam w chłodnym - ja w lodówce - miejscu na 18 godzin.
- Po tym czasie ciasto wyjęłam na blat wysypany obficie mąką i dodałam ziarna słonecznika i prażoną cebulkę i zarobiłam ponownie ciasto na chleb.
- Ściereczkę wysypałam obficie mąką i wyłożyłam na niej chleb, pozostawiając go na 15 minut.
- W tym samym czasie moczyłam garnek rzymski w zimnej wodzie przez 15 minut.
- Jak garnek był już namoczony, wytarłam go i razem z pokrywką wstawiłam do piekarnika który nagrzałam do 240 C z opcją grzania góra/dół.
- Jak temperatura była odpowiednia wyjęłam garnek, zdjęłam pokrywkę, posypałam dno garnka mąką, włożyłam bochen do gorącego garnka - może być niedbale - , przykryłam garnek pokrywą i piekłam chleb przez 30 minut.
- Po tym czasie zdjęłam pokrywę z garnka i piekłam jeszcze 15 minut.
- Po upieczeniu wyjęłam chleb z garnka i studziłam na kratce.
Smacznego.
Źródło [ klik ]
"Podróże małe i duże"
Wisła |
2 komentarze
Świetny pomysł na pieczywo, gdy potrzebuje się gotowca na następny dzień! Tylko upiec i świeży chleb już jest! A poradzisz jak go upiec bez garnka rzymskiego? Ta sama temperatura i czas pieczenia? Jakieś inne triki wtedy?
OdpowiedzUsuńWystarczy naczynie żaroodporne odpowiedniej wielkości i reszta bez zmian. Naczynia tylko się nie moczy jak garnek rzymski i tyle rad. Niech smakuje.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.