Ja dziś proponuję z keczupem i pomarańczami, pyszny obiad czeka.
Zapraszam do wypróbowania przepisu.
Żeberka z keczupem i pomarańczami.
Składniki:
- 1 - 1,2 kg żeberek wieprzowych
- 3 - 4 łyżki ulubionego keczupu
- sól perska niebieska
- olej do smażenia
- 250 ml bulionu warzywnego
- 4 - 5 ząbków czosnku
- 5 - 6 świeżych listków laurowych
- 2 gałązki rozmarynu
- 1 duża pomarańcza
- 100 g dyni muscat
- 1 łyżka miodu
Mięso umyłam i natarłam keczupem i oprószyłam solą niebieską, odstawiłam na 2 - 3 godziny aby mięso przeszło aromatem przypraw.
Potem obsmażyłam mięso na rozgrzanym oleju z obu stron.
Przełożyłam żeberka do naczynia do zapiekania, dodałam pokrojoną w kostkę dynię, pokrojone w cząstki pomarańczę oraz dodałam rozmaryn, liść laurowy i całe ząbki czosnku.
Zalałam wszystko bulionem i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 160 C z opcją grzania góra/dół i piekłam 2 godziny pod przykryciem i 30 minut bez przykrycia.
Jak zdjęłam pokrywę posmarowałam mięso miodem.
Po upieczeniu mięsa zlałam sos do garnka, dodałam upieczoną dynię, czosnek i pomarańczę, zmiksowałam na gładką masę i doprawiłam do smaku solą i pieprzem.
Podałam z ryżem długoziarnistym.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Zabawa światłem |
2 komentarze
Ale interesujące połączenie!! Koniecznie muszę spróbować
OdpowiedzUsuńNapisz czy smakowało?
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.