Wystarczy dodać ulubione składniki i danie gotowe.
Ja tym razem zaszalałam z brokułem i makaronem pomidorowym.
Polecam gorąco.
Zapiekany brokuł z makaronem pod beszamelem.
Składniki:
- 200 g makaronu pomidorowego świderki
- 3 - 4 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka bazylii suszonej
- 2 średnie brokuły
- 2 łyżki masła klarowanego
- 2 łyżki mąki pszennej
- 200 ml mleka
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- szczypta gałki muszkatołowej
- różowa sól himalajska
- 2 - 3 łyżki startego sera queso iberico
Brokuły podzieliłam na różyczki i blanszowałam 5 minut, odcedziłam.
Makaron ugotowałam w osolonej wodzie al'dente, odcedziłam.
Na patelni rozpuściłam masło i zasmażyłam na nim mąkę.
Potem rozprowadziłam mąkę mlekiem i ciągle mieszając doprowadziłam do wrzenia.
Doprawiłam solą i pieprzem oraz gałka muszkatołową.
Makaron wymieszałam z olejem i bazylią i wyłożyłam na dno naczynia do zapiekania.
Na makaronie ułożyłam różyczki brokułu i zalałam wszystko sosem beszamelowym.
Posypałam wszystko startym serem iberico.
Zapiekałam danie w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 10 minut pod przykryciem, potem 15 minut bez przykrycia i 10 minut zwiększając temperaturę do 200 C.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Kazimierz Dolny - krajobraz |
6 komentarze
aaaaa, nie było u mnie zapiekanek z dobre półtora roku. podoba mi się, że są warstwy, a nie wszystko razem. pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńZrób koniecznie, posmakuje na pewno.
UsuńPysznie. Lubię takie zapiekanki :)
OdpowiedzUsuńSą pożywne i pyszne.
UsuńJeśli potrawa ma makaron i brokuł, to z miejsca jest u mnie na liście ulubionych.
OdpowiedzUsuńOlka, ta tez przypadnie Ci do gustu jest rewelacyjna, polecam.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.