wtorek, 23 lutego 2016

Zapiekany brokuł z makaronem pod beszamelem

Takie zapiekanki w zimowe dni to skarb bo rozgrzewają zziębnięte ciała a i energii dodadzą.
Wystarczy dodać ulubione składniki i danie gotowe.
Ja tym razem zaszalałam z brokułem i makaronem pomidorowym.
Polecam gorąco.
Zapiekany brokuł z makaronem pod beszamelem.



                      Składniki:
  • 200 g makaronu pomidorowego świderki
  • 3 - 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka bazylii suszonej 
  • 2 średnie brokuły
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 200 ml mleka
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • różowa sól himalajska
  • 2 - 3 łyżki startego sera queso iberico

Brokuły podzieliłam na różyczki i blanszowałam 5 minut, odcedziłam.
Makaron ugotowałam w osolonej wodzie  al'dente, odcedziłam.
Na patelni rozpuściłam masło i zasmażyłam na nim mąkę.
Potem rozprowadziłam mąkę mlekiem i ciągle mieszając doprowadziłam do wrzenia.
Doprawiłam solą i pieprzem oraz gałka muszkatołową.
Makaron wymieszałam z olejem i bazylią i wyłożyłam na dno naczynia do zapiekania.
Na makaronie ułożyłam różyczki brokułu i zalałam wszystko sosem beszamelowym.

Posypałam wszystko startym serem iberico.
Zapiekałam danie w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 10 minut pod przykryciem, potem 15 minut bez przykrycia i 10 minut zwiększając temperaturę do 200 C.

Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Kazimierz Dolny - krajobraz

6 komentarze

  1. aaaaa, nie było u mnie zapiekanek z dobre półtora roku. podoba mi się, że są warstwy, a nie wszystko razem. pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie. Lubię takie zapiekanki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jeśli potrawa ma makaron i brokuł, to z miejsca jest u mnie na liście ulubionych.

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger