Polecam serdecznie wszystkim miłośnikom kuchni śródziemnomorskiej.
Jedzmy na zdrowie i dla przyjemności.
Tarta z czerwoną cebulą i fetą.
Składniki:
- 1 op. ciasta francuskiego - 375 g
- 2 duże czerwone cebule
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 100 g sera feta
- 175 g czarnych oliwek
- 2 łyżki oliwy extra vergine
- 1/2 pęczka koperku
- białko do posmarowania
- 1 łyżka mleka do posmarowania
- sól morska
- pieprz
Cebulę obrałam i pokroiłam w piórka, potem dodałam cukier, ocet balsamiczny i smażyłam jakieś 5 minut na patelni z oliwą.
Sos musi się zredukować i mieć konsystencję syropu.
Przyprawiłam do smaku solą i pieprzem, przestudziłam.
Ciasto francuskie rozwinęłam i ułożyłam w prostokąt, zaginając przy tym brzegi do góry aby zrobił się wysoki brzeg.
Ciasto przeniosłam wraz z papierem do pieczenia na blaszkę.
Na dno wyłożyłam cebulę, posypałam pokruszoną fetą, pokrojonymi na połowę oliwkami czarnymi, posypałam posiekanym koperkiem a na sam wierzch skropiłam oliwą.
Brzegi ciasta posmarowałam białkiem wymieszanym z mlekiem.
Piekłam tartę w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez 15 - 20 minut aż brzegi się zezłociły.
Smacznego.
Przepis z archiwum.
"Podróże małe i duże"
Co w trawie zimowej piszczy? grudzień 2015 |
4 komentarze
Bardzo apetyczna tarta:)
OdpowiedzUsuńBardzo serdecznie dziękuję.
UsuńCiekawy przepis nie jadłam jeszcze ...nspewno zrobię:)śliczne zdjęcie trawy..pozdrawiam http://gray50plus50dresses.blogspot.com
OdpowiedzUsuńDziękuję, warto spróbować bo jest super.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.