niedziela, 7 lutego 2016

Tarta z czerwoną cebulą i fetą

Bardzo szybkie danie a przy tym smaczne, pożywne i wygląda zjawiskowo na talerzach.
Polecam serdecznie wszystkim miłośnikom kuchni śródziemnomorskiej. 
Jedzmy na zdrowie i dla przyjemności.
Tarta z czerwoną cebulą i fetą.

 
                     Składniki:
  • 1 op. ciasta francuskiego - 375 g
  • 2 duże czerwone cebule
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 100 g sera feta
  • 175 g czarnych oliwek
  • 2 łyżki oliwy extra vergine
  • 1/2 pęczka koperku
  • białko do posmarowania
  • 1 łyżka mleka do posmarowania 
  • sól morska
  • pieprz

Cebulę obrałam i pokroiłam w piórka, potem dodałam cukier, ocet balsamiczny i smażyłam jakieś 5 minut na patelni z oliwą.
Sos musi się zredukować i mieć konsystencję syropu. 
Przyprawiłam do smaku solą i pieprzem, przestudziłam.
Ciasto francuskie rozwinęłam i ułożyłam w prostokąt, zaginając przy tym brzegi do góry aby zrobił się wysoki brzeg.
Ciasto przeniosłam wraz z papierem do pieczenia na blaszkę.
Na dno wyłożyłam cebulę, posypałam pokruszoną fetą, pokrojonymi na połowę oliwkami czarnymi, posypałam posiekanym koperkiem a na sam wierzch skropiłam oliwą.

Brzegi ciasta posmarowałam białkiem wymieszanym z mlekiem.
Piekłam tartę w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez 15 - 20 minut aż brzegi się zezłociły.
Smacznego.
Przepis z archiwum.
"Podróże małe i duże"
Co w trawie zimowej piszczy? grudzień 2015

4 komentarze

  1. Ciekawy przepis nie jadłam jeszcze ...nspewno zrobię:)śliczne zdjęcie trawy..pozdrawiam http://gray50plus50dresses.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger