Wystarczy dodać coś czerwonego aby w daniu był kontrast ale żeby i smaczne było, stąd chorizo a dodatkowo sok pomidorowy.
Zapraszam na pyszny obiad.
Szpinakowe świderki z małżami i chorizo.
Składniki:
- 280 g kiełbasy chorizo
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 pęczek szczypiorku
- 200 g makaronu świderki ze szpinakiem
- 250 ml soku pomidorowego
- 50 ml wina czerwonego półwytrawnego
- 1 pęczek natki pietruszki
- pieprz kolorowy
- sól morska czosnkowa z ziołami
- 500 g małży małych
Czosnek pokroiłam w plasterki a cebulę w dużą kostkę.
Makaron ugotowałam al'dente, odcedziłam.
Pokroiłam kiełbasę chorizo w plastry i wysmażyłam na suchej patelni.
Potem zdjęłam z patelni zostawiając tłuszcz i podsmażyłam na nim cebulę i czosnek, dodałam z powrotem kiełbasę, wlałam sok pomidorowy, wino i szczypiorek.
Gotowałam 5 minut a potem dodałam oczyszczone muszle małży, gotowałam pod przykryciem aż muszle się otworzyły.
Na koniec dodałam sól i pieprz kolorowy świeżo zmielony i posiekaną natkę pietruszki.
Podałam z makaronem świderki ze szpinakiem.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Malownicza kula na niebie |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.