czwartek, 18 lutego 2016

Surówka z kiszonej czerwonej kapusty z porem i papryką

Lubicie czerwoną kapustę? a kiszoną czerwoną kapustę?
Ja kupują ją zawsze u pani na ryneczku a jest zjawiskowa w smaku.
Często zajadam  ją po prostu samą ale tym razem wykorzystałam ją do surówki.
Jest bogactwem witamin, polecam gorąco.
Surówka z kiszonej kapusty z porem i papryką.


                   Składniki:
  • 300 g kiszonej czerwonej kapusty
  • biała część niedużego pora
  • 1 czerwona papryka ramiro
  • 1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki
  • 1/2 pęczka posiekanego szczypiorku
                  Dressing:
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka musztardy stołowej
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka suszonych zmielonych pomidorów
  • 1 łyżeczka ziół do sałatek
  • sól perska niebieska
  • pieprz mielony

Kapustę trochę posiekałam, włożyłam do miseczki.
Pora umyłam i pokroiłam w ćwierćplastreki, paprykę po obraniu pokroiłam w paseczki.
Dodałam posiekane natkę pietruszki i szczypiorek.
Wszystkie składniki na sos umieściłam w słoiczku i potrząsając doprowadziłam do powstania emulsji.
Sosem polałam surówkę i dobrze wymieszałam, pozostawiłam ją na 15 minut aby smaki się przegryzły.

Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Pocukrzone zimą

4 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger