Ja kupują ją zawsze u pani na ryneczku a jest zjawiskowa w smaku.
Często zajadam ją po prostu samą ale tym razem wykorzystałam ją do surówki.
Jest bogactwem witamin, polecam gorąco.
Surówka z kiszonej kapusty z porem i papryką.
Składniki:
- 300 g kiszonej czerwonej kapusty
- biała część niedużego pora
- 1 czerwona papryka ramiro
- 1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki
- 1/2 pęczka posiekanego szczypiorku
- 4 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka musztardy stołowej
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżeczka suszonych zmielonych pomidorów
- 1 łyżeczka ziół do sałatek
- sól perska niebieska
- pieprz mielony
Kapustę trochę posiekałam, włożyłam do miseczki.
Pora umyłam i pokroiłam w ćwierćplastreki, paprykę po obraniu pokroiłam w paseczki.
Dodałam posiekane natkę pietruszki i szczypiorek.
Wszystkie składniki na sos umieściłam w słoiczku i potrząsając doprowadziłam do powstania emulsji.
Sosem polałam surówkę i dobrze wymieszałam, pozostawiłam ją na 15 minut aby smaki się przegryzły.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Pocukrzone zimą |
4 komentarze
Kiszonej czerwonej kapusty jeszcze nigdy nie jadłam ;)
OdpowiedzUsuńCzas nadrobić ten 'nietakt'
UsuńTo może być rewelacja, koniecznie muszę zrobić
OdpowiedzUsuńKoniecznie,polecam.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.