wtorek, 16 lutego 2016

Portobello zapiekane z frankfurterkami i kiszoną czerwoną kapustą

Pieczarki portobello, piękne gigantyczne kapelusze o lekko słodkawym smaku i pięknym aromacie.
Można je podawać w różnoraki sposób albo po prostu je nadziać.
Ja dziś proponuje je nadziać frankfurterkami i kapustą kiszoną, efekt rewelacyjny a oczy się śmieją.
Zapraszam na obiad albo przystawkę.
Portobello zapiekane z frankfurterkami i kiszoną czerwoną kapustę. 


                 Składniki:
  • 4 pieczarki portobello - ok. 500 g
  • 1 posiekana cebula
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • trzonki - ogony z pieczarek
  • 180 g frankfurterek surowych z papryką
  • 1 łyżeczka masła klarowanego
  • 1/4 szklanki startego sera gouda
  • sól różowa himalajska
  • 4 plastry sera żółtego - ulubionego 
  • pieprz czarny świeżo  mielony
  • 150 g kiszonej czerwonej kapusty do podania

Na maśle klarowanym podsmażyłam cebulkę, czosnek i pokruszone kiełbaski bez osłonek a także posiekane ogony pieczarek.
Na dno każdego kapelusza wlałam kilka kropli oliwy i posypałam startym serem żółtym.
Na serze ułożyłam farsz z kiełbasek i przykryłam plastrem sera żółtego.
Doprawiłam solą i pieprzem.
Brzegi pieczarki posmarowałam oliwą.
Zapiekałam pieczarki w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 20 minut.
Podałam pieczarki z kapustą kiszoną czerwoną.
Smacznego.
Przepis Przemek.
"Podróże małe i duże"
Sangria

5 komentarze

  1. U Ciebie pysznie:))i zawsze coś nowego:))Pozdrawiam:))

    OdpowiedzUsuń
  2. fajne te pieczareczki,tylko gdzie takie dostać..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja kupuję w Lidlu ale sa w Almie, Tesco, Carefur. Trzeba tylko się rozejrzeć.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger