Pożywne i dostarczają mnóstwo pozytywnej energii, polecam.
Użyłam tutaj bardzo dojrzałych bananów wręcz brązowych wtedy są najzdrowsze i mają najlepiej przyswajalny cukier.
Placuszki bananowo - owsiane.
Składniki:
- 1 i 3/4 szklanki płatków owsianych
- 2 bardzo dojrzałe banany
- 2 łyżki mąki gryczanej
- 1 jajo
- syrop trzcinowy do podania - miałam Diamant
Płatki owsiane przesypałam do miseczki i zalałam wrzącą wodą do wysokości płatków.
Odstawiłam płatki aby wchłonęły całą wodę na 30 minut.
Do przestudzonych płatków dodałam dojrzałe banany oraz jajo i mąkę gryczaną, wszytko razem wymieszałam.
Piekłam placuszki na suchej patelni używając obręczy w kształcie kwiatków ale tutaj można dowolnie kształtować placki lub upiec je normalne z obu stron na złoty kolor.
Podałam z syropem trzcinowym.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Dokąd lecą? |
6 komentarze
Witaj z rana :) Ślinka cieknie mniam :)
OdpowiedzUsuńBo z rana smakują wybornie, pozdrawiam.
UsuńTakie placuszki chętnie zjadłyby moje nastolatki.
OdpowiedzUsuńCzy można do nich użyć zwykłej mąki czy musi być gryczana?
Może być zwykła, będą mniej zdrowe ale równie pyszne.
UsuńSmaczne i zdrowe.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
To prawda polecam gorąco.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.