Jeżyny dostałam od koleżanki późną jesienią a była ona piękna ubiegłego roku i jeżyn było tyle że już nie miałam pomysłu co z nimi zrobić, do tego były bardzo słodkie.
Część przerobiłam od razu a część zamroziłam i na początku tego roku zrobiłam z mrożonych nalewkę.
Jest ona jeszcze bardzo młodziutka a już smakuje wybornie.
Polecam do zrobienia.
Aromatyczna nalewka z jeżyn z wanilią.
Składniki:
- 500 g jeżyn
- 250 ml spirytusu 76 %
- 500 ml wódki
- 250 ml wody
- 1 laska wanilii
- 500 g cukru
- kilka kropli olejku migdałowego
Przygotowanie nalewki:
- Jeżyny włożyłam do słoja i tłuczkiem lekko je zgniotłam, dodałam przekrojoną laskę wanilii.
- Wlałam wódkę i spirytus tak aby płyny przykryły owoce i zakręciłam słoik, pozostawiłam w ciepłym, najlepiej nasłonecznionym na 3 tygodnie.
- Nie zostawiajcie na dłużej bo nalewka straci kolor.
- Po tym czasie zlałam nalew znad owoców i przelałam do butelki a butelkę wstawiłam do lodówki.
- Cukier rozpuściłam w wodzie gotując i studząc.
- Pozostałe w słoju owoce zalałam syropem z wody i cukru i pozostawiłam na ok. 2 tygodnie.
- Wtedy przecedziłam syrop, połączyłam z nalewem który był w lodówce, wymieszałam i przelałam do butelek.
- Do każdej butelki wlałam kroplę olejku migdałowego.
- Teraz pozostało zostawić nalewkę w spokoju minimum na 2 miesiące.
Na zdrowie!
Przepis Potrawy Regionalne.
"Podróże małe i duże"
Wisła z Góry Trzech Krzyży - Kazimierz Dolny |
4 komentarze
U mnie szaro - buro bo właśnie topnieje śnieg, a u Ciebie takie rarytasy. Dobrze że tu zajrzałam - od razu mi weselej :o) Dobrego dnia. Pozdrawiam. Ala
OdpowiedzUsuńDobrego dnia Alu i na zdrowie.U mnie dziś wiele pogód było w ciągu jednego dnia i padało i sypały duże płatki śniegu więc i mnie naleweczka się przyda.
UsuńOj napiłabym się takiej naleweczki :D
OdpowiedzUsuńNo to już nalewam Asiu.Na zdrowie.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.