Makaron z sepią jest bardzo widowiskowym makaronem i polecam go do dań wszelakich.
Przegrzebki - muszle św. Jakuba to prostota i wykwintność zarazem, polecam serdecznie.
Makaron z sepią w sosie serowym z przegrzebkami.
Składniki:
- 250 g przegrzebków - miałam mrożone
- sól czarna cypryjska
- pieprz czarny
- oliwa
- 250 g makaronu tagliatelle z sepią
- 2 łyżki masła klarowanego
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 szklanka startego sera typu gouda
- 3/4 szklanki bulionu warzywnego
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól niebieska perska
- pieprz ziołowy
- do posypania kilka łyżek startego queso iberico
Rozprowadziłam zasmażkę bulionem cały czas mieszając aby nie porobiły się grudki.
Teraz wsypałam na patelnię starty ser i mieszając doprowadziłam do rozpuszczenia sera.
Doprawiłam do smaku solą perską i białym pieprzem a także gałką muszkatołową.
Makaron ugotowałam al'dente i włożyłam na patelnię do sosu, wymieszałam.
Jeśli potrawa jest za gęsta dodać wystarczy wody z gotowania makaronu.
Na drugą patelnię wlałam łyżkę oliwy.
Przegrzebki rozmroziłam i osuszyłam, oprószyłam je solą czarną i pieprzem i smażyłam je po 3 minuty z jednej strony aż się zrumieniły.
Podałam makaron na talerzu z przegrzebkami a na wierzch posypałam serem iberico.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Wisła |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.