wtorek, 9 lutego 2016

Kurczak z ryżem i warzywami

W sieci krąży sporo tego typu dań i każdy ma swoje i niepowtarzalne a ja swoją wersję dostałam od kolegi w pracy który robi potrawę od lat.
Nie byłabym sobą jak nie zrobiłabym trochę po swojemu ale na tym właśnie polega fenomen tego dania, każdy doda coś od siebie lub odejmie a danie nadal jest pyszne i aromatyczne.
No to dość gadania, zabieramy się za gotowanie.
Aha dodam jeszcze że z proporcji które dostałam jedzenia wyszło dla "pułku wojska" a tak naprawdę na 8 - 10 osób, więc zmniejszcie składniki albo podajcie na przyjęciu czy spotkaniu rodzinnym.
Fajne jest tutaj to że wszystko robi się w piekarniku, poza małymi przygotowaniami wcześniej.
Kurczak z ryżem i warzywami.


                   Składniki: ( 8 - 10 osób )
  • 1 kurczak ok. 1,5 kg
  • 2 szklanki suchego ryżu
  • 1 łyżka ostrej papryki
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 5 - 6 łyżek keczupu
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 g masła
  • 1 łyżka miodu
  • sól morska
  • pieprz
  • przyprawa do kurczaka ulubiona lub inna ulubiona
               Warzywa:
  • 1 nieduża cukinia 
  • 1 papryka czerwona
  • 1 puszka groszku konserwowego
  • 250 g brukselki
  • 1 duża cebula
  • 4 szklanki wody
  • pęczek koperku
  • pęczek natki pietruszki
Kurczaka umyłam, osuszyłam i pokroiłam na porcje. 
Kawałki kurczaka natarłam przyprawą do kurczaka i odstawiłam na 15 minut. 
Na dno naczynia do zapiekania wsypałam suchy ryż,
dobrze by było aby naczynie było wysokie aby potem wszystko nie uciekło z brytfanki.
Wodę wlałam do garnka do którego dodałam również pokrojone masło, przeciśnięty przez praskę czosnek, obie papryki w proszku, keczup, miód, sól, pieprz do smaku i jak się wszystko zagotowało i połączyło dodałam posiekane zioła czyli koperek i natkę.
Cukinię pokroiłam wraz ze skórką w plastry, paprykę w paski, cebulę w cząstki, groszek odcedziłam z zalewy a brukselkę obrałam z nieładnych listków.
Na ryżu ułożyłam cząstki cebuli, plastry cukinii,
paski papryki, brukselkę i groszek, lekko wszystko dociskając.
Na warzywach ułożyłam kawałki kurczaka. 

Wszystko zalałam ugotowaną wcześniej wodą z masłem i keczupem tak aby nie spłukać przyprawy z mięsa.
Przykryłam wszystko pokrywką i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 - 200 C z opcją grzania góra/dół na 90 minut.
Po tym czasie wystarczy już tylko zajadać.
Dominik dzięki za przepis.
Smacznego.
Przepis z ust do ust.
"Podróże małe i duże"
Hiacynt

4 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger