Lubicie takie zupy kremy?
Trochę warzyw, ulubionych, trochę przypraw i pożywna zupa na talerzu, zachęcam do gotowania.
Polecam serdecznie bo warto ją ugotować.
Krem kalafiorowy z orzechami.
- 1 średni kalafior
- 1 cebula
- 450 ml bulionu drobiowego
- 450 ml mleka
- 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
- kilka gałązek koperku
- słodka papryka w proszku
- sól morska
- pieprz czarny
Przygotowanie zupy:
- Kalafiora podzieliłam na różyczki.
- Cebulę obrałam i pokroiłam w małą kostkę.
- Do garnka włożyłam różyczki kalafiora oraz cebulę, zalałam je bulionem i gotowałam 20 minut.
- Mleko zmiksowałam z orzechami, kilka odłożyłam do dekoracji.
- Mleko orzechowe wlałam do garnka z kalafiorem, gotowałam jeszcze 10 minut.
- Teraz wszystko razem zmiksowałam na gładki krem.
- Doprawiłam do smaku solą i pieprzem.
- Już na talerzu udekorowałam połówkami orzechów włoskich, posiekanym koperkiem lub kolendrą oraz posypałam papryką czerwoną w proszku.
Smacznego.
Przepis z archiwum.
"Podróże małe i duże"
Na straganie w dzień targowy.... |
4 komentarze
Świetny przepis i pomysł, bo faktycznie surowy kalafior ma lekko orzechowy posmak, więc czemu by nie pójść tym tropem przy gotowanym. Super !!!
OdpowiedzUsuńMa wyborny smak i aromat, polecam wypróbować.
UsuńZaskoczyłaś mnie dodatkiem orzechów, muszę takie połączenie wypróbować :)
OdpowiedzUsuńNie pożałujesz, będzie pysznie.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.