Jednak jak ktoś kaszy nie lubi też powinien ich spróbować bo są wyborne, zapraszam i polecam.
Kotlety z kaszy jęczmiennej.
Składniki:
- 300 g kaszy jęczmiennej
- 1 cebula
- 4 łyżki masła
- 1 jajo
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki bułki tartej
- pieprz
- sól morska
- jajo do panierowania
- bułka tarta do panierowania
- masło klarowane do smażenia
Kaszę wsypałam do miski, zalałam wrząca wodą i gotowałam do miękkości.
Następnie do ugotowanej i ciepłej kaszy dodałam masło i utarłam kaszę aż była lśniąca.
Cebulę posiekałam i zeszkliłam na maśle, wymieszałam z posiekaną zieleniną, drobno posiekanym czosnkiem i dodałam do wystudzonej kaszy.
Teraz wsypałam bułkę tartą, dodałam jajo, doprawiłam solą i pieprzem i dobrze masę wyrobiłam.
Najlepiej robić to rękoma.
Z wyrobionej masy formowałam kotleciki, panierowałam je w jajku i bułce tartej i smażyłam na rozgrzanym maśle klarowanym z obu stron na złoty kolor.
Podałam kotlety z surówką z kiszonej kapusty czerwonej.
Polecam serdecznie.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Dzwoneczek |
10 komentarze
Bardzo mi się podobają te kotlety, do zrobienia :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie Agnieszko, nie pożałujesz decyzji.
UsuńBardzo apetyczne!
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję, polecam.
UsuńUwielbiam kasze. Wszystkie.
OdpowiedzUsuńtakie kotleciki to pychotka.
To pychotka, potwierdzam.
UsuńOstatnio odrzuciło mnie od mięsa, więc te kotlety są w sam raz dla mnie :-)
OdpowiedzUsuńO to jest dobra alternatywa dla mięska, polecam.
UsuńDorotko bardzo fajne kotleciki :-)
OdpowiedzUsuńNiech smakują bo na prawdę są wyborne.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.