Mam ich już na swoim koncie niezły dorobek [ klik ] ale ciągle jeszcze poszukuję i testuję i wszystkie są pyszne i godne wypróbowania.
Polecam i ten jabłecznik z kratką, jest obłędny w smaku.
Jabłecznik z kratką.
Ciasto:
- 250 g mąki pszennej T 650
- 60 g cukru pudru trzcinowego
- 1 żółtko
- 100 g masła
- szczypta soli
Nadzienie:
Źródło [ klik ]
- 10 średnich jabłek - szara reneta
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- 1 łyżka miodu
- woda - aby zalać cukier i miód
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki cynamonu
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- jajko do smarowania
- cukier puder do posypania
Przygotowanie jabłecznika:
- Z mąki , masła, cukru, soli zagniotłam szybko jednolite ciasto.
- Ciasto podzieliłam na dwie części: 3/4 i 1/4.
- Oba kawałki ciasta zawinęłam w folię i włożyłam do lodówki na 30 minut.
- Jabłka obrałam i pokroiłam na ósemki.
- Na patelnię wsypałam cukier, wlałam miód i zalałam wodą tyle aby tylko przykryła cukier.
- Doprowadziłam do wrzenia nie mieszając a jedynie potrząsając patelnią.
- Dodałam teraz do karmelu masło i czekałam aż połączy się z karmelem.
- Teraz włożyłam do karmelu jabłka i wsypałam cynamon.
- Smażyłam aż jabłka całkiem się rozpadły - przynajmniej większość.
- Większą częścią ciasta wyłożyłam spód i boki tortownicy,
- Wystudzone jabłka wyłożyłam na spód i posypałam mąką ziemniaczaną.
- Z reszty ciasta rozwałkowałam placek, pokroiłam na paseczki i ułożyłam na cieście kratkę.
- Jajo roztrzepałam z łyżką wody i posmarowałam kratkę.
- Piekłam ciasto w piekarniku nagrzanym do 170 C z opcją grzania góra/dół przez 50 minut lub dopóki się ładnie nie zrumieniło.
- Po wystygnięciu posypałam cukrem pudrem.
Źródło [ klik ]
"Podróże małe i duże"
Wiatr - Stawy Konstantynów Łódzki |
2 komentarze
Bardzo smacznie to wyglada :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.