To jest znakomity pomysł na wykorzystanie zapasów z zamrażarki, polecam gorąco.
U mnie były to czereśnie, latem dostałam od koleżanki całe wiadro a teraz korzystam z zapasów.
Czereśniowy deser z chia.
Składniki: ( 2 porcje )
- 250 g czereśni - miałam mrożone
- 400 ml wody
- 2 pełne łyżki miodu gryczanego
- 6 pełnych łyżek nasion szałwii hiszpańskiej - chia
- jogurt naturalny do dekoracji
- truskawki z nalewki - jeśli macie
- imbir kandyzowany
Przygotowanie:
- Odłożyłam 2 łyżki czereśni a resztę przełożyłam do garnka, zalałam wodą i gotowałam 5 minut.
- Potem wsypałam do garnka z owocami nasiona chia i gotowałam kolejne 5 minut.
- Teraz dodałam miód i wymieszałam.
- Przelałam deser do pucharków i wstawiłam do lodówki na noc - minimum 5 godzin.
- Następnego dnia każdy pucharek udekorowałam łyżką jogurtu naturalnego oraz odłożonymi czereśniami a także truskawkami z nalewki i kandyzowanym imbirem.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Rumianki zimą - grudzień 2015 |
4 komentarze
Super deser.uwielbiam czereśnie więc deser dla mnie.pozdrawiam http://gray50plus50dressesbl9gspot.com
OdpowiedzUsuńProszę się częstować.
UsuńPyszności.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Dziękuję i ja pozdrawiam.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.