Chleb jest szybki w wykonaniu i bardzo łatwy do zrobienia.
Ja dodałam tutaj czipsy pomidorowe ale równie dobrze można dodać suszone pomidory takie bez zalewy.
Zachęcam do pieczenia.
Chleb wiejski z płatkami pomidorów.
Składniki:
- 400 g mąki pszennej razowej
- 200 g mąki pszennej T 650
- 300 ml ciepłej wody
- 30 g świeżych drożdży
- 2 jajka
- 2 łyżki miękkiego masła
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki soli
- 4 łyżki ziaren słonecznika
- ok. 3/4 szklanki płatków, czipsów pomidorowych
Drożdże wymieszałam z wodą, potem dodałam cukier i 2 łyżki mąki i wymieszałam.
Rozczyn przykryłam i pozostawiłam na 15 minut w ciepłym miejscu.
Po 15 minutach jak rozczyn zacznie pracować wsypałam mąkę do misy robota, dodałam sól, masło i wyrośnięty zaczyn oraz jaja i zarobiłam ciasto.
Wyrabiałam ciasto przez 15 minut aż było gładkie i elastyczne.
Ciasto wyjęłam na blat i rozpłaszczyłam, na środku posypałam pestkami słonecznika i płatkami pomidorów i wrobiłam wszytko w ciasto.
Z ciasta uformowałam okrągły bochenek, nacięłam go na krzyż i umieściłam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Pozostawiłam bochen w ciepłym miejscu na 30 minut.
Po tym czasie piekłam chleb w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez 45 minut.
Chleb ostukany pod spodem wydaje głuchy dźwięk.
Studziłam chleb na kratce.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Trawka |
2 komentarze
Wygląda niesamowicie :)
OdpowiedzUsuńZapraszam też do siebie - "Jak wykorzystać chrupki kukurydziane bezglutenowe"
Dziękuję za zaproszenie.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.