Tym razem Monika wybrała chleb na sodzie rodem z Irlandii.
Ja ten chleb uwielbiam i będę wypiekała często.
Jak zaleca Komarka z której bloga przepis zaczerpnięty został nie należy piec chleba z podwójnej porcji ani na zapas bo chleby na sodzie szybko wysychają i kruszą się natomiast robi się go tak szybko że nie trzeba dużo czasu i pracy aby chleb powstał np. na śniadanie na kanapki z miodkiem.
Zachęcam do pieczenia wszystkich sceptycznie nastawionych do wypieków z sodą, jest ona tutaj niewyczuwalna a dzięki niej chleb jest puszysty i miękki.
Dodatek jabłek i rozmarynu nadaje bochenkowi wyrazistego charakteru, polecam zabawę z innymi dodatkami.
No to pieczemy.
Chleb na sodzie z rozmarynem i jabłkiem.
Składniki:
- 250 g mąki pszennej T 650
- 1 szklanka maślanki
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/3 szklanki rodzynków
- 1 małe jabłko
- 1 łyżeczka posiekanych igiełek rozmarynu
Przygotowanie chleba:
- Piekarnik nagrzałam do 200 C z opcją grzania góra/dół.
- Jabłko obrałam ze skórki, wycięłam gniazdo nasienne i pokroiłam w małą kostkę.
- Rodzynki zalałam wrzątkiem na 10 minut, odcedziłam.
- Igiełki rozmarynu drobno posiekałam.
- Mąkę przesiałam i połączyłam z sodą, cynamonem i solą, wymieszałam.
- Teraz do mąki wlewałam maślankę i mieszałam do połączenia składników.
- Teraz do ciasta dodałam rozmaryn, rodzynki i jabłko i zagniotłam ciasto.
- Można lekko podsypać mąką jeśli ciasto się lepi.
- Uformowałam z ciasta okrągły bochenek i umieściłam go na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i głęboko nacięłam nożem na krzyż.
- Od tego nacięcia zależy równomierne upieczenia chleba.
- Piekłam chleb 40 - 45 minut aż skórka stała się brązowa i chrupiąca.
- Studziłam chleb na kratce.
- Najlepiej smakuje jeszcze ciepły.
Smacznego.
Przepis kuchni irlandzkiej.
A jak wygląda chleb na sodzie na innych blogach? zapraszam:
Aneta - Piekielna kuchnia Anety
Nina - Gotuj - Sam !
Bernadetta - Prawo do gotowania z pasją
Justyna - zdjęcie na FB
Ewa - zdjęcie na FB
Pat - Patison w kuchni
Lidia - zdjęcie z FB
Monika - Z chaty na końcu wsi
Iza - Smaczna Pyza
Gosia Zet - zdjęcie na FB
Kasia - zdjęcie z FB
Joanna - Piekę bo lubię
Justyna - Gotowanie i pieczenie - I love it.
Bożena - Moje domowe kucharzenie
Laura - Cafe Babilon
Joanna - Grunt to przepis
Ewa - W mojej kuchni
Ewa - Ewa w kuchni
Edyta - Pasja smaku
"Podróże małe i duże"
Koszyki na chleb czy grzyby? |
24 komentarze
Pyszny chlebek, mój jest z żurawiną zamiast rodzynek i dodałam trochę kardamonu ale zapomniałam o roznarynie :) Idealny na leniwe śniadanie. Pozdrawiam i dzięki za wspólne pieczenie
OdpowiedzUsuńZ kardamonem musiał być pyszny, uwielbiam zapach kardamonu. Dziękuje i ja.
UsuńNarobiłaś mi smaka. Ja dotychczas wypiekałąm tylko zwykły chleb z mąki pszennej na drożdżach ale chyba się skuszę na Twój przepis :)
OdpowiedzUsuńTak z innej beczki: Super kubeczek na zdjęciu. Cudny! ;)
Dziękuję w imieniu kubeczka, jest mój. A chleb wypróbuj bo warto. Dodatki takie jak lubisz i pyszny chleb na stole.
UsuńBardzo apetyczny ci wyszedł :) I widzę, że ładnie ci się kroił. Bo ja z tym miałam problem, jak chciałam ukroić kromkę, to się bardzo kruszył
OdpowiedzUsuńKroił się idealnie, dla mnie rewelacyjny. Do następnego Aneto.
UsuńTen chlebek jest pyszny. Do następnego Dorotko :)
OdpowiedzUsuńDo następnego Berni.
UsuńPyszny chlebek, piekłem chleb z rozmarynem i jabłkiem, ale na zakwasie :)
OdpowiedzUsuńNa zakwasie są pyszne ale ten na sodzie tez jest niepowtarzalny, polecam spróbować.
UsuńPiękny chlebuś Dorotko!
OdpowiedzUsuńDzięki za wspólną zabawę :)
Pzdr
Dzięki Nino i do następnego.
UsuńPiękny chlebuś, dzięki za wspólny wypiek :).
OdpowiedzUsuńDzięki Justyna.
UsuńDziękuję za wspólne pieczenie :)
OdpowiedzUsuńDzięki Iza.
UsuńJestem bardzo ciekawa smaku chleba z jabłkami. Ciekawy pomysł :)
OdpowiedzUsuńPopróbuj koniecznie, polecam.
UsuńDziękuję za wspólne pieczenie i ten nieziemski aromat. Do następnego razu :)
OdpowiedzUsuńDo następnego Lauro.
UsuńChleb szybki do wypieku i baaaaardzo smaczny :) Też mam zamiar często go powtarzać. Dzięki Dorotko za wspólne wypiekanie!
OdpowiedzUsuńChyba zrobię jutro, znowu mam smaka.
UsuńDzięki Dorotko za wspólne pieczenie :)
OdpowiedzUsuńDzięki Ewo.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.