Tym razem "Wypieki z białek" i nie koniecznie muszą to być wypieki słodkie, mogą być i wytrawne.
Ważne żeby pokazać jak można wykorzystać nadmiar białek po wypiekaniu drożdżowców czy ciasta kruchego.
U mnie tym razem padło na białkowe ciasto z żurawiną.
Puszyste i pełne aromatu ciasto z żurawiną, spróbujcie koniecznie.
Białkowe ciasto z żurawiną.
Składniki: ( tortownica 18 cm )
- 4 białka odstane całą noc w temperaturze pokojowej
- 3 łyżki cukru drobnego
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 5 łyżek mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka ekstraktu cytrynowego
- 1 łyżka oliwy
- 1 szklanka suszonej żurawiny
- cukier puder do posypania
Odstane białka ubiłam na sztywno a potem dodawałam po łyżce cukier i dalej ubijałam.
Teraz miskę z białkami ustawiłam na garnku z gotującą wodą i dalej ubijałam tak długo aż piana lekko się podgrzała i zaczęła odchodzić od ścianek miski.
Zdjęłam miskę z nad pary i dodałam mąkę pszenną, wymieszałam delikatnie.
Dodałam ekstrakt cytrynowy, wymieszałam, teraz cukier waniliowy mąkę ziemniaczaną i oliwę.
Wszystko delikatnie wymieszałam i dodałam żurawinę i jeszcze raz wymieszałam.
Tortownicę wyłożyłam papierem do pieczenia dół a boki nasmarowałam olejem i wlałam do niej ciasto, wyrównałam wierzch.
Piekarnik nagrzałam do 150 C z opcją grzania góra/dół i piekłam ciasto przez 30 minut lub do suchego patyczka.
Po upieczeniu i wystudzeniu posypałam cukrem pudrem.
Delikatne i pyszne ciasto, polecam.
Smacznego.
Przepis własny.
Pomysł na białka na blogach:
Dagmara - Na ciasteczkowych papierach
Magdalena - Słodkie okruszki
Joanna - Grunt to przepis
Joanna - Może coś zjemy
Dorota - zdjęcie z Prosto, smacznie i domowo
Asa - Szóste niebo
Bożena - Moje domowe kucharzenie
Iwona - Kuchnia Starowiejskiej Gospodyni
Ewa - W mojej kuchni
Iwona - Izioni pyszne smaki
Dorota - Esmeralda ze smakiem
Anna - Cafe Amaretto
Ewa - Domowa cukiernia Ewy
Ela - To i owo Stokrotki
"Podróże małe i duże"
Wszystkie piękne - który wybrać? |
24 komentarze
Dorotko pyszne ciacho :-) poproszę kawałek bo ja tym razem nie dam rady popiec z wami :-)
OdpowiedzUsuńCzęstuj się Dziewczyno, starczy i dla Ciebie.
UsuńDeve ser delicioso.
OdpowiedzUsuńUm abraço e bom fim de semana.
Obrigado e uns aos outros.
UsuńRewelacyjnie wygląda! Dzięki za wspólne pieczenie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Asia i do nastepnego.
Usuńbardzo apetyczne to Twoje ciasto - uwielbiam żurawinę! dziękuję za kolejne wspólne wypiekanie
OdpowiedzUsuńMam nadzieję że następne będzie równie pyszne, pozdrawiam.
UsuńPyszne ciasto wyczarowałaś.dzięki za wspólne pieczenie.
OdpowiedzUsuńI mnie było bardzo miło Bożenko.
UsuńWygląda bardzo apetycznie. Dziękuję za wspólną zabawę
OdpowiedzUsuńTak bawić to ja się lubię, dzięki.
UsuńPysznie. Dziękuję za wspólne pieczenie :)
OdpowiedzUsuńPysznie dziękuję.
UsuńZapisuje się na kawałeczek :) Dziękuje za wspólne pieczenie ;)
OdpowiedzUsuńIwonko miło było Cię spotkać przy pieczeniu, pozdrawiam.
UsuńNiesamowicie apetyczne ciasto, dziękuję za wspólne pieczenie i do następnego 😊
OdpowiedzUsuńDo następnego Iwonko.
UsuńI u Ciebie smaczna utylizacja białek :) Dzięki za wspólne pieczenie :)
OdpowiedzUsuńDagmaro i mnie było miło.
UsuńTyle pysznych ciast w tej akcji, że nie wiem od którego zacząć, ale Twoje chyba będzie pierwsze w kolejce do wypróbowania. Dziękuję za wspólne pieczenie :)
OdpowiedzUsuńCieszę się że Ci się podoba, zasmakuje Ci na pewno.Dziękuje Aronio.
UsuńPyszne, puszyste ciasto, w sam raz do kawki :) Dziękuję za wspólne pieczenie.
OdpowiedzUsuńZapraszam zatem na kawkę. Dziękuję.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.