piątek, 26 lutego 2016

Białkowe ciasto z żurawiną

Mamy piątek czyli za chwilę zacznie się weekend i nasze cotygodniowe wydarzenie Ciasto na niedzielę wkroczyło w kolejny etap.
Tym razem "Wypieki z białek" i nie koniecznie muszą to być wypieki słodkie, mogą być i wytrawne.
Ważne żeby pokazać jak można wykorzystać nadmiar białek po wypiekaniu drożdżowców czy ciasta kruchego.
U mnie tym razem padło na białkowe ciasto z żurawiną.
Puszyste i pełne aromatu ciasto z żurawiną, spróbujcie koniecznie.
Białkowe ciasto z żurawiną. 



                          Składniki: ( tortownica 18 cm )
  • 4 białka odstane całą noc w temperaturze pokojowej
  • 3 łyżki cukru drobnego
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka ekstraktu cytrynowego
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 szklanka suszonej żurawiny
  • cukier puder do posypania

Odstane białka ubiłam na sztywno a potem dodawałam po łyżce cukier i dalej ubijałam.
Teraz miskę z białkami ustawiłam na garnku z gotującą wodą i dalej ubijałam tak długo aż piana lekko się podgrzała i zaczęła odchodzić od ścianek miski.
Zdjęłam miskę z nad pary i dodałam mąkę pszenną, wymieszałam delikatnie.
Dodałam ekstrakt cytrynowy, wymieszałam, teraz cukier waniliowy mąkę ziemniaczaną i oliwę.
Wszystko delikatnie wymieszałam i dodałam żurawinę i jeszcze raz wymieszałam.
Tortownicę wyłożyłam papierem do pieczenia dół a boki nasmarowałam olejem i wlałam do niej ciasto, wyrównałam wierzch.
Piekarnik nagrzałam do 150 C z opcją grzania góra/dół i piekłam ciasto przez 30 minut lub do suchego patyczka.
Po upieczeniu i wystudzeniu posypałam cukrem pudrem.
Delikatne i pyszne ciasto, polecam.

Smacznego.
Przepis własny.
Pomysł na białka na blogach:
Dagmara - Na ciasteczkowych papierach
Magdalena - Słodkie okruszki 
Joanna - Grunt to przepis 
Joanna - Może coś zjemy 
Dorota - zdjęcie z Prosto, smacznie i domowo 
Asa - Szóste niebo
Bożena - Moje domowe kucharzenie
Iwona - Kuchnia Starowiejskiej Gospodyni
Ewa - W mojej kuchni
Iwona - Izioni pyszne smaki
Dorota - Esmeralda ze smakiem
Anna - Cafe Amaretto
Ewa - Domowa cukiernia Ewy
Ela - To i owo Stokrotki
"Podróże małe i duże"
Wszystkie piękne - który wybrać?

24 komentarze

  1. Dorotko pyszne ciacho :-) poproszę kawałek bo ja tym razem nie dam rady popiec z wami :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Deve ser delicioso.
    Um abraço e bom fim de semana.

    OdpowiedzUsuń
  3. Rewelacyjnie wygląda! Dzięki za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo apetyczne to Twoje ciasto - uwielbiam żurawinę! dziękuję za kolejne wspólne wypiekanie

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszne ciasto wyczarowałaś.dzięki za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda bardzo apetycznie. Dziękuję za wspólną zabawę

    OdpowiedzUsuń
  7. Pysznie. Dziękuję za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Zapisuje się na kawałeczek :) Dziękuje za wspólne pieczenie ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Niesamowicie apetyczne ciasto, dziękuję za wspólne pieczenie i do następnego 😊

    OdpowiedzUsuń
  10. I u Ciebie smaczna utylizacja białek :) Dzięki za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Tyle pysznych ciast w tej akcji, że nie wiem od którego zacząć, ale Twoje chyba będzie pierwsze w kolejce do wypróbowania. Dziękuję za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się że Ci się podoba, zasmakuje Ci na pewno.Dziękuje Aronio.

      Usuń
  12. Pyszne, puszyste ciasto, w sam raz do kawki :) Dziękuję za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger