wtorek, 19 stycznia 2016

Zapiekanka z dyni makaronowej na spodzie z bułki paryskiej

Taka zapiekanka to pożywne i bardzo smakowite danie czy jest zimno czy jest śnieżnie czy może deszczowo.
Polecam serdecznie do wypróbowania przepisu.
Można ją przygotować dzień wcześniej i podgrzać po przyjściu z pracy.
Miłego zajadania.
Zapiekanka z dyni makaronowej na spodzie z bułki paryskiej.

 
                Składniki:
  • średnia dynia makaronowa
  • 1/2 dyni biały dzik
  • 250 g sera ricotta
  • 100 g sera cheddar 
  • puszka ciecierzycy - miałam Bonduelle gotowana na parze - 425 g brutto
  • 6 kromek czerstwej bułki paryskiej
  • 1 jajo
  • sól morska
  • pieprz
  • duża kulka mozzarelli
  • 2 - 3 łyżki listków oregano
  • 21 duży pomidor
  • szczypta mięty
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 por

Dynię makaronową przekroiłam wzdłuż na połowę, ułożyłam na blaszce rozkrojeniem do spodu i piekłam w piekarniku nagrzanym do 190 C przez około 35 - 40 minut.
Potem wyskrobałam miąższ widelcem i lekko przestudziłam.
Dynię biały dzik obrałam i starłam na tarce o grubych oczkach.
Połączyłam obie dynie, dodałam ser ricotta a także pokrojony w kostkę ser cheddar i posiekany czosnek.
Wszytko wymieszałam, dodałam 3/4 puszki osączonej ciecierzycy, sól, pieprz oraz jajo i ponownie wymieszałam.
Na dno naczynia do zapiekania wyłożyłam kromki bułki paryskiej, wyłożyłam na nią masę dyniową, rozłożyłam na wierzchu plastry pomidora, plasterki pora, posypałam listkami oregano, szczyptą mięty oraz obłożyłam plastrami mozzarelli i posypałam resztą ciecierzycy.
Zapiekałam w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 45 - 50 minut.
Smacznego.
Źródło tutaj [ klik ]
"Podróże małe i duże"
Tak rosły w grudniu 2015

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger