Kremowa i delikatna w smaku z ulubionym ugotowanym al'dente brokułem, bardzo pożywna.
Niebo na talerzu, polecam.
Kremowa zupa z Włoch.
Składniki:
- 2 szklanki mleka
- 2 szklanki bulionu z kurczaka - może być warzywny
- 2 szklanki śmietanki 30 %
- 40 g masła
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 mały brokuł
- 2 nieduże cukinie
- 1/4 szklanki startego parmezanu
- sól morska
- pieprz
Przygotowanie:
- W garnku rozpuściłam masło, dodałam mąkę i przesmażyłam ją mieszając około minuty.
- Zestawiłam garnek z ognia, dolałam mleko, bulion i śmietankę i dokładnie wymieszałam.
- Postawiłam garnek ponownie na gazie i mieszając doprowadziłam do wrzenia a potem gotowałam jakieś 10 - 15 minut aż zupa zgęstniała i stała się kremowa.
- Doprawiłam zupę solą i pieprzem.
- Dodałam do zupy starty parmezan, pokrojoną w półplasterki cukinię wraz ze skórką oraz podzielony na różyczki brokuł.
- Gotowałam jeszcze 10 minut aby warzywa były miękkie ale chrupiące.
Smacznego.
Przepis kuchni włoskiej.
"Podróże małe i duże"
Z falami Bałtyku |
6 komentarze
Świetny przepis!
OdpowiedzUsuńKoniecznie do wypróbowania.
UsuńWygląda rewelacyjnie i pewnie równie dobrze smakuje!
OdpowiedzUsuńSmakuje wybornie.
UsuńChętnie bym spróbowała, wygląda zachęcająco.
OdpowiedzUsuńNic trudnego Olka, spróbuj ugotować sama, pozdrawiam.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.