Jest w nim wszystko co lubię czyli szpinak, mule, ser feta i czosnek.
Wszystko otulone ciastem francuskim i zajadamy moi mili zajadamy, zachęcam do zrobienia.
Warzywny placek z serem i szpinakiem.
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego - 375 g
- 1/4 szklanki oliwy
- 3 posiekane ząbki czosnku
- 100 g świeżego szpinaku
- 150 g niedużych pieczarek
- 2 papryki czerwone
- 8 dużych liści bazylii
- 1 czerwona cebula
- 150 g sera typu feta
- 400 g ugotowanych muli nowozelandzkich
Foremkę 24 x 24 skropiłam oliwą.
Czosnek obrałam i drobniutko posiekałam, wymieszałam z oliwą.
Paprykę obrałam i pokroiłam w paseczki, a pieczarki po oczyszczeniu pokroiłam w plastry.
Cebulę obrałam i pokroiłam w półplasterki.
Ciastem francuskim wyłożyłam dno i lekko zawinęłam na boki formy, skropiłam ciasto 2 łyżkami oliwy z czosnkiem.
Na cieście ułożyłam listki świeżego szpinaku, pokrojone w plastry pieczarki, paseczki papryki, krążki cebuli i listki bazylii.
Na warzywach ułożyłam mule bez muszli.
Całość dobrze ucisnęłam.
Na wierzchu pokruszyłam ser typu feta
i skropiłam placek resztą oliwy z czosnkiem.
Piekłam placek w piekarniku nagrzanym do 190 C z opcją grzania góra/dół przez 20 - 25 minut.
Podałam jeszcze gorące.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Obraz o zachodzie słońca |
4 komentarze
Wyglada super, fajny pomysł na obiad :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny i szybki.
UsuńWygląda zachęcająco :)
OdpowiedzUsuńSmakuje pysznie więc zachęcam do zrobienia.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.